Regionstyrelsen 24 juni 2024

Ärenden till regionfullmäktige

1. Årsredovisning och revisionsberättelse 2023 för Stiftelsen västsvenska fritidsområden (Västkuststiftelsen), Stiftelsen Stenebyskolan och Stiftelsen Simmersröds barnhus

Årsredovisningar för räkenskapsåret 2023 har lämnats av styrelserna för Stiftelsen Västsvenska fritidsområden, Stiftelsen Stenebyskolan och Stiftelsen Simmersröds barnhus. Revisionsberättelser har lämnats för ovanstående stiftelser, vilka tillstyrker att ansvarsfrihet beviljas för stiftelsernas styrelser.

Koncernkontorets förslag till beslut är att styrelserna för dessa stiftelser beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.

Beslut: Enligt förslag. 

2.Yttrande över motion av Lars Holmin (M) om användning av artificiell intelligens (AI) och digitala beslutssystem inom hälso- och sjukvården

Lars Holmin (M) föreslår i en motion att regiondirektören ska utreda hur AI kan effektivisera vårdprocesser samt att starta AI-pilotprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för bättre resursanvändning.

Motionen har skickats på remiss till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden som föreslår att motionen är besvarad och till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset som föreslår att motionen ska bifallas.

Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen föreslås vara besvarad eftersom befintliga planer och pågående arbete med AI täcker redan de föreslagna åtgärderna i motionen.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Att ge regiondirektören i uppdrag att inleda en utredning för att undersöka vilka processer, beslut och vårdförlopp som kan effektiviseras och förenklas med hjälp av AI.
  2. Att övriga beslutspunkter anses besvarade.

Ärendet avgjordes genom votering. M, KD, C och L röstade för att hela motionen ska bifallas. S, V och MP röstade för att hela motionen ska anses besvarad. SD röstade för att punkt 1 ska bifallas och punkt 2 anses besvarad.

3. Yttrande över motion av Tomas Brandberg (SD) med flera om att utreda regionens styrning av inköp och upphandlingsförfarande

Tomas Brandberg (SD), Jonas Eriksson (SD), Pernilla Börjesson (SD), Zandra Pettersson (SD) och Peter Arvidsson (SD) föreslår i en motion att regiondirektören får i uppdrag att genomföra en utredning av styrningen av inköp och upphandling med syfte att förbättra och effektivisera. Motionärerna menar att upphandlingsförfarandet bör underlättas och att regionen genom att inte ha så högt ställda krav att endast resursstarka entreprenörer kan delta, skulle öppna för möjligheten för fler att lägga anbud. På så sätt menar motionärerna att konkurrensen kan öka och lägre priser nås.

Motionen har skickats på remiss till styrelsen för Västtrafik AB och till styrelsen för fastighet, stöd och service. Båda remissinstanserna föreslår att motionen är besvarad.

Koncernkontoret delar remissinstansernas bedömningar. Det uppdrag som pågår med översyn av regionens upphandlingsfunktioner bedöms ligga i linje med intentionen i motionen. Koncernkontorets samlade bedömning är att motionen förslås vara besvarad.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad. 

Sverigedemokraterna reserverar sig mot beslutet till förmån för eget förslag. 

Ärenden till regionstyrelsen

4. Sammanträdestider 2025 för regionstyrelsen samt dess utskott och beredningar

Med utgångspunkt från regionfullmäktiges sammanträdestider har Koncernkontoret tagit fram ett samlat förslag för de nämnder, styrelser, utskott och beredningar som Koncernkontoret stödjer. Respektive instans beslutar om sina sammanträdestider utifrån förslaget.

Beslut: 

  1. Regionstyrelsen sammanträder år 2025 på följande dagar: 21 januari, 4 februari, 25 februari, 18 mars (bolagsdagen), 22 april, 20 maj, 3 juni, 23 juni, 26 augusti, 23 september, 14 oktober, 11 november och 2 december.
  2. Ägarutskottet sammanträder år 2025 på följande dagar: 15 januari, 29 januari, 4 mars, 2 april, 6 maj, 4 juni, 12 augusti, 3 september, 1 oktober och 18 november.
  3. Personalutskottet sammanträder år 2025 på följande dagar: 21 februari, 12 mars, 23 maj, 10 september, 15 oktober och 3 december.
  4. Hållbarhetsutskottet sammanträder år 2025 på följande dagar: 20 februari, 25 mars, 8 maj, 11 september, 2 oktober och 27 november.
  5. Beredningen för mänskliga rättigheter sammanträder år 2025 på följande dagar: 12 mars, 21 maj, 22 oktober och 10 december.
  6. Beredningen för hållbar utveckling sammanträder år 2025 på följande dagar: 27 februari, 3 april, 5 juni, 4 september, 6 november och 4 december.
  7. Regionstyrelsen fastställer som princip för mötesplanering 2025 att samtliga nämnder och styrelser ska undvika sammanträden, presidiemöten eller dialogmöten på torsdagar.
  8. Nämnder, styrelser, utskott och beredningar som Koncernkontoret stödjer uppmanas att följa sammanträdesplaneringens förslag till datum och att särskilt notera de sammanträdesfria veckorna.

5. Styrgrupp för politisk organisation 2026-2030

I Västra Götalandsregionen har det sedan regionens inrättande funnits en tradition av att i god tid inför kommande mandatperiod göra en utvärdering av nuvarande politiska organisation och föreslå förändringar. En styrgrupp föreslås därför få uppdraget att arbeta fram förslag för politisk organisation kommande mandatperiod. Personunion ska råda mellan styrgruppen och ägarutskottet. En arbetsgrupp ska bistå styrgruppen med underlag för att säkerställa framdrift. Till arbetsgruppen nominerar partierna en representant per parti. Arbetet med konkreta förslag ska återredovisas till regionfullmäktige senast i april 2026.

Beslut: 

  1. Regionstyrelsen förklarar uppdraget till den politiska arbetsgruppen givet i beslut dnr RS 2022-05070 för fullgjort.
  2. Regionstyrelsen inrättar en styrgrupp för ny politisk organisation 2026-2030. Styrgruppen ska ha personunion med ägarutskottet. Styrgruppen väljer själv sina arbetsformer, utöver den arbetsgrupp som tillsätts i och med detta beslut.
  3. Regionstyrelsen utser en arbetsgrupp bestående av en representant per parti för att bistå styrgruppen med önskat underlag. Arbetsgruppen utgör även regeltolkningsgrupp och utbildningsgrupp.
  4. Regionstyrelsen uppdrar åt styrgruppen att ta initiativ för att omhänderta de erfarenheter kring de brister som påvisats avseende styrningen i Västra Götalandsregionen och tillse att styrning och organisation harmoniserar.
  5. Styrgruppen ska återredovisa arbetet till regionstyrelsen löpande och lämna förslag på organisatoriska justeringar för kommande mandatperiod till fullmäktige senast i april 2026.

6. Ny förbundsordning för Samordningsförbundet Väst

Under 2022 uppmärksammade jurister från Sveriges Kommuner och Regioner, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan felaktiga tolkningar av Lagen om finansiell samordning där det står att varje  förbundsmedlem ska vara representerad i styrelsen med minst en ledamot och en ersättare. Samordningsförbundet var tvungna att ta fram en ny förbundsordning som styrkte denna ordning.

Styrelsen för Samordningsförbund Väst har den 22 april 2024 beslutat om förslag till reviderad förbundsordning. Den nya förbundsordningen är giltig när samtliga medlemmar tagit beslut om att stå bakom förslaget. Förbundsordningen har skickats för godkännande till förbundets medlemmar: Västra Götalandsregionen, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan samt kommunerna Färgelanda, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum och Uddevalla.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner förbundsordning för Samordningsförbundet Väst.

7. Riktlinje för attest och utanordning

Den 28 november 2023 beslutade regionfullmäktige om en ny styrningspolicy för 2023-2026. Attestförteckningar ska nu uppdateras årligen för att säkerställa att de är korrekta. Varje attest ska ha en attestant och minst en ersättare, med möjlighet att ha fler vid behov. För vissa transaktioner, där tekniska skäl hindrar attestering av filer, införs rutiner för avstämning och kontroll. Beloppsgränsen skärps och anpassas till uppdraget, med en automatisk gräns på 150 000 kronor om inget annan anges. Ekonomidirektören tar över ansvaret för att ta fram rutiner. Den nya riktlinjen gäller för alla nämnder och styrelser och rekommenderas även för majoritetsägda bolag.

Beslut: Regionstyrelsen godkänner riktlinje för attest och utanordning.

8. Utredning om ny modell för samverkan om naturbruksutbildning

I samverkansavtalet om naturbruksutbildning 2025-01-01 – 2028-12-31 mellan Västra Götalandsregionen (VGR) och Västra Götalands 49 kommuner ingår uppdraget att genomföra en utredning och att fatta beslut om en långsiktig samverkansmodell mellan VGR och länets kommuner kring naturbruksutbildning. Bakgrunden är kritiken som vissa kommuner riktat mot befintligt samverkansavtal. Grunden för avtalet är en skatteväxling som bygger på att alla kommuner ställer sig bakom avtalet. Det innebär att konsensus och att kommuner sluter upp bakom modellen är en förutsättning för att samverkan ska hålla över tid.

Beslut: Regionstyrelsen avsätter högst 300 000 kronor för utredning om ny modell för samverkan om naturbruksutbildning.

9. Genomförandebeslut - Sahlgrenska Life hus 1 etapp 1 (av 2)

Ärendet utgår. 

10. Uppdaterad upphandling av nytt Regionens hus Vänersborg

Regionstyrelsen beslutar att godkänna en ny upphandling av ett hyresavtal för ett nytt Regionens hus i Vänersborg. Beslutet innebär att man i så fall behåller Residenset för regionstyrelsen och dess tjänstepersoner, medan övrig verksamhet, som i dag finns på sex adresser, ska samlas i ett nytt Regionens hus.

Regionstyrelsen beslutade i januari 2022 att göra en upphandling, men den överklagades och avbröts våren 2023 efter Förvaltningsrättens beslut. Dagens beslut innebär att gångavståndet från Resecentrum till det nya Regionens hus utökas från 11 minuter till 15 minuter. Det innebär att alla hyresvärdar inom ett bestämt område ges möjlighet att lämna anbud, där både befintliga och nya fastigheter omfattas.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen fastställer inriktningen att behålla Residenset och samlokalisera övrig verksamhet i ett nytt Regionens hus i Vänersborg.
  2. Regionstyrelsen godkänner ny upphandling av ett hyresavtal för ett nytt Regionens hus i Vänersborg enligt förslag i detta tjänsteutlåtande.
  3. Berörda verksamheter ska förbereda flytt och samlokalisering till nytt Regionens hus i Vänersborg.
  4. Styrelsen för fastighet, stöd och service behov av budgetutrymme för utrustningsinvesteringar samt konstinvesteringar ska beaktas i kommande förslag till investeringsplan för Västra Götalandsregionen.
  5. Regiondirektören får i uppdrag att teckna hyreskontrakt och genomföra projektet.

11. Successiv överföring av kostnader för Millennium till vårdvalen

Regionfullmäktige har tidigare beslutat att alla offentligt finansierade vårdgivare ska ansluta sig till det nya Kärnsystemet, Millennium, som upphandlats inom det dåvarande programmet FVM. Millennium blir det nya gemensamma vårdinformationssystemet för hälso- och sjukvården i Västra Götaland, och ersätter bland annat nuvarande stora journalsystem i VGR. Det ger enkel och säker tillgång till den information man behöver som medarbetare och att varje information bara ska behöva registreras en gång.

Den 8 oktober 2019 beslutade regionfullmäktige att kostnadsansvaret för Millennium ska övertas av vårdgivarna först efter att systemet är infört i alla delområden. Millennium ger fler funktioner jämfört med dagens journalsystem vilket medför att systemet är dyrare än de system som det ska ersätta.

Regionstyrelsen beslutar nu om en modell där regionstyrelsen står för en del av kostnaden och att kostnadsansvaret gradvis överförs till vårdgivarna inom vårdvalen. Detta syftar till att underlätta för vårdcentraler och fysioterapimottagningar att hantera kostnadsökningen och att bidra till en sammanhållen hälso- och sjukvård.

Den totala kostnaden beräknas till 160 miljoner kronor från andra halvåret 2027 till första halvåret 2030.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att medfinansiera kostnader för den digitala tjänsten Millennium för vårdval vårdcentral och vårdval rehab med totalt 160 miljoner kronor (beloppet justeras i enlighet med regionstyrelsens regionbidragsuppräkning) fördelat på budgetåren 2027–2030.
  2. Regionstyrelsens behov av tillkommande regionbidrag till följd av beslutet ska beaktas i kommande budgetberedning.

12. Återrapportering av genomförande av regiongemensamma aktiviteter för att nå en ekonomi i balans

Regionstyrelsen beslutade den 23 april 2024 att ge regiondirektören i uppdrag att återkomma med en skriftlig rapport om resultaten från arbetet med regional särskild ledning för ekonomi i balans (RSLE) och hur arbetet omhändertas i den löpande driften.

Av de 31 regionala uppdragen i genomförandeplanen är fyra slutrapporterade till koncernledning hälso- och sjukvård. Två av de slutrapporterade uppdragen; jourlinjer BUP och kartläggning av avvikande finansiering av hjälpmedel i VGR i en nationell jämförelse, bereds för politisk hantering. Samtliga övriga uppdrag är pågående, de är av väldigt olika karaktär och kommer återrapporteras löpande enligt respektive tidsplan. Effekthemtagning kan än så länge tydligast följas inom uppdrag HR minska hyrpersonal och pilot inom inköp. Det är fortsatt stort fokus på arbetet med att nå en ekonomi i balans, både sjukhusens eget arbete och det regiongemensamma arbetet.

VGR befinner sig mitt i den kulturella förändringsresan och stora steg har tagits i koncernledning hälso- och sjukvård samt i ekonomidirektörens arbetsgrupp. Arbetet behöver fortgå i oförminskad takt. Det är det samlade arbetet, sjukhusens egna åtgärdsplaner, de regiongemensamma aktiviteterna, samordningen från koncernkontoret samt uppdragen från den externa granskningen, som kommer att skapa förutsättningar för att VGR ska nå en verksamhet och ekonomi i balans.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner redovisningen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen den 23 april 2024, § 96, beslutspunkt 7, är fullgjort.

13. Svar på skrivelse från Sjukhusen i väster om tillkommande uppdrag och dess finansiering

Den 27 oktober 2023 skickade styrelsen för Sjukhusen i väster en skrivelse till regionstyrelsen och operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. Styrelsen begär finansiering för nya eller förändrade uppdrag, särskilt för de utökade uppdragen från Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) till Sjukhusen i väster, Kungälvs sjukhus och Högsbo närsjukhus.

Tidigare har dessa frågor besvarats i ägarprojekt och dialoger mellan tjänstepersoner. Tjänsteutlåtandet från 8 maj 2024 är regionstyrelsens och operativa hälso- och sjukvårdsnämndens svar på skrivelsen. Det klargör Koncernkontorets hantering av utskiftningen från SU till Sjukhusen i väster.

Ett gemensamt arbete har påbörjats mellan Koncernkontoret, Sjukhusen i väster och SU för att hitta områden där samarbete kan ge fördelar.

Beslut: Regionstyrelsen översänder tjänsteutlåtande daterat 2024-05-08 som svar på skrivelsen från styrelsen för Sjukhusen i väster om tillkommande uppdrag och dess finansiering.

14. Skriftlig tolkning av ansvaret för infrastrukturfrågor

I samband med regionstyrelsens behandling av reviderade reglementen för mandatperioden 2022-2026 (6 februari 2024), gavs regiondirektören i uppdrag att ta fram en skriftlig tolkning av ansvaret för infrastrukturfrågor utifrån infrastruktur- och kollektivtrafiknämndens reglemente samt beredningen för hållbar utvecklings uppdragsbeskrivning.

Uppdraget återrapporteras i och med detta ärende, som innehåller beskrivning av bakgrund, de olika instansernas roller och mandat, samt konkreta exempel på besluts- och beredningsprocesser för ett antal olika ärenden. Bedömningen är att det inte finns något behov av ytterligare revideringar av reglementen och uppgiftsbeskrivning, utan att denna tolkning framöver ska fungera som vägledning gällande ansvarsfördelning och ärendeberedning i infrastrukturfrågor.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner tolkning av ansvaret för infrastrukturfrågor utifrån infrastruktur- och kollektivtrafiknämndens reglemente samt beredningen för hållbar utvecklings uppdragsbeskrivning.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 6 februari 2024, § 15, beslutspunkt 1, är fullgjort.

15. Ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen

Enligt smittskyddslagen ska det finnas en smittskyddsläkare i varje region. Smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen är Thomas Wahlberg. I dennes frånvaro vid ledighet behövs ställföreträdande smittskyddsläkare med mandat att ta samma beslut som ordinarie smittskyddsläkare i enlighet med smittskyddslagen. På grund av pensionsavgång behöver tidigare beslut kompletteras med ny ställföreträdande smittskyddsläkare

Beslut: Regionstyrelsen utser Petter Malmström och Peter Ulleryd till ställföreträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen från och med 2024-06-24 och tills vidare.

16. Fyllnadsval av ersättare i Interreg Nordsjöprogrammets svenska subkommitté

Regionstyrelsen har den 24 januari 2023 utsett Birgitta Granquist (L) till ersättare i Interreg Nordsjöprogrammets svenska subkommitté. Birgitta Granquist (L) har avsagt sig uppdraget och regionstyrelsen behöver därför utse en ny ersättare.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen entledigar Birgitta Granquists (L) som ersättare i Interreg Nordsjöprogrammets svenska subkommitté.
  2. Pia Karlsson (L) utses till ny ersättare i Interreg Nordsjöprogrammets svenska subkommitté till och med 31 december 2026.

17. Utredning regionalt åtagande inom klimatanpassning

Ett ärende om klimatanpassning väcktes på regionstyrelsens sammanträde den 17 oktober 2023. Efter beredning av ärendet fick regiondirektören den 23 januari 2024 i uppdrag att utreda hur ett utökat regionalt åtagande inom klimatanpassning skulle kunna se ut.

Länsstyrelsen har uppdraget att initiera, stödja och följa upp kommunernas klimatanpassningsarbete i enlighet med Förordningen för klimatanpassning (SFS 2018:1428). Sedan årsskiftet saknas det en tillräcklig regional samordning, samt finansiering, för ett kraftfullt arbete med klimatanpassning i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionen (VGR) arbetar just nu med en översyn av den regionala utvecklingsstrategin (RUS). I den dialogprocess som nu pågår har flera kommuner lyft frågan om klimatanpassningsåtgärder. För att inte föregå den dialog som sker i samband med översynen av RUS, samt inte förekomma regeringens utredning om ansvarsfördelning kopplat till klimatanpassning, föreslår koncernkontoret att VGR inte åtar sig ett utökat uppdrag i nuläget.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen noterar informationen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 23 januari 2024, § 7, beslutspunkt 1, är fullgjort.

18. Redovisning av hur Västra Götalandsregionens verksamheter är rustade för att möta ett förändrat klimat

Den 23 januari 2024 gav regionstyrelsen regiondirektören i uppdrag att redovisa hur Västra Götalandsregionen (VGR) är förberedd för klimatförändringar.

Ett varmare klimat förväntas band annat innebära fler värmeböljor, nya sjukdomar, översvämningar, risk för ras, längre brandriskperioder och elavbrott. Koncernkontoret bedömer att VGR har en god grundberedskap för dessa klimatförändringar. Vården har erfarenhet av att hantera ökade patientflöden och har planer för nya sjukdomar.

Med ett allt osäkrare omvärldsläge och ökade krav, stärker VGR sin beredskap där behovet är störst. Detta görs enligt prioriteringar från statliga överenskommelser och Västra Götalandsregionens risk- och sårbarhetsanalys 2023–2026. En handlingsplan beskriver utvecklingsåtgärder för skyfall, elbortfall och kontinuitetsplanering.

Det pågår ett regionalt projekt för att säkra VGR:s reservkraft och prioritera resurser vid ransonering, samt för att bygga upp ett beredskapslager av kritiska läkemedel. Klimatförändringar beaktas i riskanalyser för nybyggnationer, och en skyfallsutredning har gjorts för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Liknande utredningar planeras för alla sjukhus i VGR.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner redovisningen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 23 januari 2024, § 7, punkt 2, är fullgjort.

19. Pågående arbetet med att motverka välfärdsbrott

Regionstyrelsen beslutar att godkänna en redovisning av hur det går med VGR:s arbete mot välfärdsbrottslighet. Ekobrottsmyndigheten har varnat för att organiserad brottslighet tar sig in i sjukvården genom företag och VGR har arbetssätt och rutiner för att hantera detta. För att stödja det redan pågående arbetet sker förstärkning genom bland annat inrättandet av en ekonomisk utredningsfunktion för att granska företag och ansökningar för att identifiera misstänkt fusk och felaktigheter, årliga rapporter och kontroller som görs för att säkerställa att bidrag och avtal används korrekt, samt en ny hävningsklausul och sanktionsklausul som införs i avtalen med privata vårdgivare.

Ytterligare åtgärder föreslås för att öka medvetenheten om välfärdsbrott, genomföra fler bakgrundskontroller vid upphandlingar, och utveckla IT-system för att hindra felaktiga ersättningar. VGR har även bidragit till en hemställan till regeringen för att föreslå nationella åtgärder och lagstiftningsförändringar för att bekämpa välfärdsbrottslighet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner redovisningen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 17 oktober 2023, § 228, är fullgjort.

20. Kontroll av ekonomiskt stöd till organisationer och verksamheter utanför Västra Götalandsregionen 2023

Västra Götalandsregionen (VGR) beslutar årligen om ekonomiska bidrag till externa organisationer och verksamheter. För att förhindra att bidragen används på ett felaktigt sätt har VGR säkerhetsrutiner. Regionfullmäktige har gett regionstyrelsen i uppdrag att samordna och rapportera om kontroll och säkerhet för att säkerställa att skattemedel används korrekt.

Under 2023 har inga avvikelser rapporterats till utbetalande enheter. Avvikelser avser fall där en sökande nekats stöd, blivit återbetalningsskyldig, eller där VGR vidtagit åtgärder mot oseriösa aktörer.

En ny regional riktlinje, "Motverka välfärdsbrottslighet vid utbetalning av ekonomiskt stöd 2023 – 2027", har införts. Denna riktlinje beskriver rapporteringskrav och rutiner för att motverka välfärdsbrottslighet vid utbetalning av stöd. Rutiner har införts under 2023, och nämnder och styrelser ska följa och utveckla lokala rutiner under 2024.

En regional kompetensgrupp mot välfärdsbrottslighet har också bildats. Gruppen samordnar och stödjer arbetet med att förebygga och upptäcka välfärdsbrottslighet, och bidrar till utveckling av processer och arbetssätt. Gruppen fungerar som stöd för implementering av lokala rutiner för utbetalning av ekonomiskt stöd.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner redovisningen.
  2. Regionstyrelsen uppmanar berörda nämnder och styrelser att öka följsamheten till den regionala riktlinjen Motverka välfärdsbrottslighet vid utbetalning av ekonomiskt stöd 2023–2027.

21. Kampanj - sök vård på rätt ställe

Regionstyrelsen beslutade den 29 augusti 2023 att ge regiondirektören i uppdrag att ta fram information för att underlätta för invånarna att välja rätt vårdnivå. Syftet var att avlasta sjukhusens akutmottagningar. Under årsskiftet 2023–2024 genomfördes en informationskampanj i två delar: en del separat för Skaraborg och en del för övriga Västra Götaland.

Ytterligare en kampanj pågår under juni-juli 2024 och kommer troligen att genomföras även inför jul- och nyårshelgerna 2024–2025. Syftet är att öka kännedomen om vårdnivåerna i Västra Götalandsregionen samt hur vi hittar information om vilken vårdnivå som är mest lämplig vid varje tillfälle.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen noterar informationen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 29 augusti 2023, § 169, är fullgjort.

22. Sommarplanering för sjukvården i Västra Götalandsregionen 2024

Västra Götalandsregionen arbetar samordnat för att hälso- och sjukvården ska fungera så bra som möjligt i sommar. Sommaren innebär alltid en utmaning för sjukhusen, eftersom kapaciteten går ner medan många vårdbehov är fortsatt höga. Planeringen ska säkerställa att den vård som behöver bedrivas i sommar kommer att utföras. 

Fyra områden har identifierats där utmaningarna är större än en normal sommar:

  • Lägre operationskapacitet för kolorektalkirurgi. SU får stöttning från andra förvaltningar och Karolinska.
  • Lägre kapacitet inom sluten barn- och ungdomspsykiatri. SU och SÄS har enats om en växelstängning på 2+2 veckor. Öppenvårdsinsatserna inom BUP är i drift hela sommaren för att förebygga behovet av heldygnsvård. Om behovet blir större än väntat finns möjlighet till överbeläggning.
  • Radiologi på SÄS har vakanta tjänster som påverkar sommaren, men det påverkar inte vård som inte kan anstå. Samarbete pågår för att hantera frågan.
  • SkaS behöver stöd under sommaren för ögonjour.

Beslut: Regionstyrelsen noterar informationen.

23. Yttrande över remiss Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71)

Västra Götalandsregionen (VGR) har getts möjlighet att yttra sig över betänkandet Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71).

Förslagen i betänkandet innebär bland annat att:

  • regionerna tillhandahåller speciallivsmedel till barn och att förskrivning via apotek upphör.
  • det medicinska behovet styr förskrivning oavsett barnets grunddiagnos.
  • egenavgiften ändras till månadsvis avgift baserad på prisbasbeloppet.
  • dietister får förskrivningsrätt
  •  subventionen omfattar personer under 18 år.

VGR anser att betänkandet lämnar väl genomtänkta förslag som VGR i stor utsträckning instämmer i. VGR ser mycket positivt på att regelverket moderniseras och att även dietister får förskrivningsrätt för nutritionsprodukter till barn

Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Speciallivsmedel till barn inom öppen hälso- och sjukvård (SOU 2023:71), enligt upprättat förslag.

24. Yttrande över remiss Vitbok om Europas behov av digital infrastruktur

EU-kommissionen har bett om synpunkter på vitboken ”Hur kan vi bemästra Europas behov av digital infrastruktur?”. Västra Götalandsregionen (VGR) har skrivit ett svar som utgår från VGR:s förutsättningar och behov.

I vitboken analyseras de utmaningar som EU nu står inför i samband med utbyggnaden av framtida konnektivitetsnät, och det presenteras möjliga scenarier framöver. Utmaningarna är många: teknik, investeringsbehov, brist på inre marknader för telekommunikationer, brist på lika villkor, beroende, en fragmenterad strategi för radiospektrumförvaltning, behov av mer innovation och industriell kapacitet i hela värdekedjan för telekommunikationer, hållbarhet och säkerhet.

VGR framhåller i sitt svar ett antal punkter som viktiga i detta sammanhang. Bland annat behovet av en god digital infrastruktur för Internet of Things (IoT) och Artificiell intelligens (AI), men även möjligheten att koppla ihop lokala fibernät med redundanta förbindelser för ökad robusthet och säkerhet. En sådan möjlighet är sjökablar längs den svenska västkusten.

Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Vitbok om Europas behov av digital infrastruktur, enligt upprättat förslag.

25. Yttrande över remiss om hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal

Västra Götalandsregionen (VGR) har fått möjlighet att yttra sig om utredningen om ett nytt ALF-avtal. Avtalet reglerar samarbetet kring läkarutbildning och klinisk forskning. Nuvarande avtal gäller sedan 2015 och omfattar sju regioner.

Utredningen, som lämnades i februari 2024, föreslår bland annat höjd ALF-ersättning per helårsstudent, ökad statlig finansiering för klinisk forskning och ett större samarbete mellan ALF-regionerna. Den föreslår också en ny grupp för Uppföljning och nationell samverkan (GUNS).

  • VGR håller med om mycket men har invändningar.
  • VGR stödjer ökad statlig finansiering och föreslår att det börjar gälla nästa år.
  • VGR vill ha en annan fördelningsmodell för ALF-ersättning som tar hänsyn till kvalitetsutvärderingar.
  • VGR anser att begreppet universitetssjukvård ska kopplas till organisatoriska enheter.
  • VGR menar att nuvarande ALF-avtal fungerar väl och kan justeras utan att sägas upp.

Beslut: Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Hållbar och högkvalitativ läkarutbildning och klinisk forskning – förslag till ett reviderat ALF-avtal (U2024/01035), enligt upprättat förslag.

26. Åtgärder för att säkra elförsörjningen i Västra Götaland

Grönblå samverkan lämnade ett initiativärende om åtgärder för att säkra elförsörjningen i Västra Götaland. Elektrifieringen erbjuder stora möjligheter för Västra Götaland, som med sin starka industri och kompetens kan dra nytta av den gröna omställningen. Dock innebär omställningen utmaningar, särskilt en ökad efterfrågan på fossilfri el, vilket kräver snabb utbyggnad av energiproduktionen. Enligt ACCEL-rapporten "Framtidens elförsörjning i Västra Götaland" kan gasturbiner (systemstödjande förbränningsturbiner) öka effektuttaget och hantera effekttoppar under höglastperioder. Eftersom industrins utbyggnadsbehov inte kan mötas utan gasturbiner, är det avgörande att Västra Götalandsregionen agerar snabbt. Förslaget är att regionstyrelsen uppdrar till regiondirektören att utforma ett gemensamt ställningstagande för snabb installation av gasturbiner och avsätter regionala medel för nödvändiga förstudier och förarbeten för att påskynda processen.

Beslut: Regionstyrelsen remitterar ärendet till regiondirektören för beredning.

27. Delegeringsärenden

28. Anmälningsärenden