Strokepatienter får snabbare behandling - tack vare lyckat utvecklingsarbete

Uppdaterad:
Publicerad:

Annelie Ringblom och Michael Wallén. Foto: Bild och Media

Tack vare ett lyckat utvecklingsarbete vid Skaraborgs Sjukhus kan patienter som drabbats av stroke få snabbare behandling. Något som har stor betydelse för individens tillfrisknande, men också för samhället.

Drygt 21 000 personer i Sverige drabbas av stroke varje år, vilket resulterar i en samhällskostnad på omkring 18 miljarder kronor. Ett snabbt omhändertagande är avgörande för hur den drabbade patienten ska klara sig efter sin stroke.

Tiden mer än halverats

Vid Skaraborgs Sjukhus Skövde har den så kallade reperfusionskedjan – det akuta omhändertagandet och behandlingen vid stroke – förfinats, så att tiden från det att patienten kommer in på akutmottagningen tills läkemedelsbehandling (Trombolys) startas har sjunkit radikalt. Mediantiden för det som tidigare kunde ta upp till 46 minuter har nu mer än halverats. Detta innebär också att patienten snabbare kan transporteras till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg för en eventuell Trombektomi, operativt avlägsnande av propp.

Effektiviserade kedjan

-Vi tillsatte en särskild grupp bestående av läkare, sjuksköterskor och undersköterskor som tillsammans med andra professioner effektiviserade hela kedjans arbete. Säkerheten och tryggheten ökade hos berörd personal utan att äventyra patientsäkerheten, säger Annelie Ringblom, sektionsledare på strokeenheten vid Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Särskild väska och direkttelefon

Några av de åtgärder som sattes in för att förbättra arbetet är följande:

  • Smidigare sätt att väga patienten för att snabbt unna bestämma läkemedelsdosering
  • Läkemedelsbehandling kan sättas in snabbare
  • Nya riktlinjer för varje yrkeskategori
  • En särskild reperfusionsväska för sjuksköterskor och undersköterskor
  • Direkttelefon till larmansvarig läkare
  • Information i fickformat till läkare

Stora vinster

Redan måttliga framsteg i strokevårdens kvalitet ger stora vinster för både individen och samhället. Varje patient som genomgår en Trombektomi innebär en vårdkostnad om cirka 100 000 kronor, men också en besparing för samhället på nästan en halv miljon kronor.

-Det bästa är om den drabbade får både Trombolys och genomgår en lyckad Trombektomi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det är dit vi vill komma med alla patienter, säger Michael Wallén, sjuksköterska på strokeenheten.

Fakta

Stroke är en akut påkommen cirkulationsstörning i hjärnan beroende på blodpropp eller blödning.