Skaraborgs Sjukhus har fått ett rum med magi

Uppdaterad:
Publicerad:

Sjukhusclownerna fick hjälp av Alice att klippa det röda invigningsbandet. Foto: Bild och Media/Skaraborgs Sjukhus

Skaraborgs Sjukhus Skövde har fått ett nytt rum, där det skapas magi genom böckernas fantastiska värld. Tack vare projektmedel från Regionalt Cancercentrum Väst, så har det forna dagrummet på barnavdelningen blivit ett bibliotek som erbjuder barn ett värdefullt avbrott i vardagen på sjukhuset.

-Vårt dagrum som tidigare kändes kalt och oinbjudande används nu på ett helt annat sätt av både besökare och personal, vilket är en riktig bonus, säger Tina Hedberg, pedagog vid barn- och ungdomsmedicin, Skaraborgs Sjukhus Skövde.

Det där med saxen var lurigt

Detta firades 26 oktober och när det är fest då dundrar givetvis sjukhusclownerna in för att sätta fart, färg och fläkt på atmosfären. De tutade en lite vinglig invigningssalut, som följdes av jubel. När det var dags att klippa det röda bandet uppstod dock ett problem för clownerna visste inte hur man gjorde. Tur då att lilla Alice fanns på plats, så att hon kunde hjälpa till att hantera saxen på rätt sätt. Sedan fortsatte invigningen med mingel, dryck och tilltugg och de som ville kunde också ägna sig åt papperspyssel, bokinspiration och bokstavsjakt med hemligt ord.

-I vårt bibliotek ska barn och ungdomar själva kunna låna böcker, och personal kunna hämta böcker för läsning eller högläsning. Man ska kunna välja att sitta i en härlig biblioteksmiljö som ett avbrott till sjukhusrummet eller låna med en bok till sitt rum om det passar bättre. Barn, unga och föräldrar har hittat till vårt nya bibliotek och tillbringar gärna tid där, säger Tina Hedberg.

Öppet kvällar och helger

Biblioteket är tillgängligt alla dagar samt även kvällar och helger, då den vanliga lekterapiverksamheten är stängd, vilket är ett stort plus. Både sjukhusskolan och lekterapin nyttjar utbudet i det nya biblioteket i större utsträckning.

Hur har ni arbetat med biblioteksprojektet?

-Skaraborgs Sjukhus Barn- och ungas expertråd fick frågan om vilka böcker de tyckte skulle köpas in och hur vi skulle tänka i planeringen av biblioteket. Vi samtalade med barn och unga som vi kom i kontakt med på lekterapin om deras boktips. Samtliga dessa tips sammanställdes och blev en stor beställning på nya böcker.

Hon tillägger:

-Vi har också vår "inspirationsbok", en stor handgjord bok med vita blad, där barn, unga, föräldrar och personal har möjlighet att skriva recensioner, boktips och önskningar på nya böcker. På detta sätt håller vi biblioteket levande och delaktigt för de som besöker det.