Onkologimottagningarna tilldelas SkaS utvecklingspris 2024

Uppdaterad:
Publicerad:

Skaraborgs Sjukhus utvecklingspris 2024 tilldelas onkologimottagningarna i Lidköping och Skövde. Deras arbete beskrivs som ”ett fantastiskt fint exempel på hur det kan bli bättre i flera perspektiv samtidigt”.

Mathilda Sandén, onkologimottagningen Lidköping och Emelie Cohen, kirurgens onkologimottagning Skövde representerade vinnarna av årets utvecklingspris vid Skaraborgs Sjukhus. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Fem nominerade tävlingsbidrag av bästa kvalitet presenterades under Utvecklingsdagen 14 mars och sjukhusdirektör Stellan Ahlström förklarade vikten av arrangemanget:

-Utvecklingsdagen betyder allt för Skaraborgs Sjukhus. Här kan medarbetare finna inspiration till utveckling och förändring, så att vi kan klara vårt uppdrag ännu bättre.

Strax efter klockan 16 på torsdagen presenterades vinnarna: onkologmottagningen i Lidköping och kirurgens onkologimottagning i Skövde delar på förstaplatsen och 40 000 kronor. Onkologmottagningen i Lidköping för sitt bidrag ”Minska PICC-linerelaterade infektioner” och onkologimottagningen i Skövde för sitt bidrag ”PICC-lineinläggning på onkologimottagningen”.

Juryns motivering lyder som följer:

”Årets pristagare av SkaS utvecklingspris har genomfört förbättringsarbete som har patientens bästa i fokus. Förbättringsarbetet har genomförts på ett systematiskt sätt utifrån problembeskrivning, orsaksutredning och genomförande av förbättringar som följts upp noggrant. Det finns tydliga beskrivningar av processen där aktiviteter kunnat reduceras och/eller förbättras. Förändringarna i arbetssättet med inslag av uppgiftsväxling visar på tydlig nytta med ökad säkerhet för patienten men också med positiva effekter för medarbetarnas arbetsmiljö och sjukhusets ekonomi. Förbättringsarbetet är ett fantastiskt fint exempel på hur det kan bli bättre i flera perspektiv samtidigt.”

Det delades även ut ett hedersomnämnande, vilket gick till Psykosenheten, med följande motivering:

”Denna verksamhet har utmanat en mer än hundraårig institution och förändrat arbetssätt för att minska den icke värdeskapande tiden med stöd av digitala hjälpmedel.”

Övriga priser:

Sjukhusdirektörens specialpris på 225 000 kronor tilldelades kirurgens onkologimottagning i Skövde.

Publikens pris, för bästa presentation, gick till Mathilda Sandén, onkologimottagningen i Lidköping.