Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Margit räddades till livet tack vare förstärkt kärlkirurgi

Publicerad:

Att Skaraborgs Sjukhus förstärker den högspecialiserade kärlkirurgin kan vara skillnaden mellan liv och död för patienterna. Det fick en äldre kvinna nyligen erfara. Hon kom in med brustet pulsåderbråck, opererades och kunde åka hem bara sex dagar senare.

Patienten, 85-åriga Margit Ambertsson, kom in till akutmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde med brustet aortaanuerysm (pulsåderbråck). En diagnos som har en mycket dålig prognos för överlevnad, inte minst för en äldre patient. Hon genomgick akut öppen aortakirurgi – en av de största operationer som utförs vid Skaraborgs Sjukhus – och tack vare ett lyckat ingrepp och ett gott omhändertagande före och efteråt kunde hon skrivas ut bara sex dagar senare.

"Vi är på rätt väg"

-Detta är verkligen ett tillfälle då en patient kommit in till Skaraborgs sjukhus och räddats till livet, tydligare än så blir det inte, säger läkaren Bengt Orrenius vid kirurgkliniken.
Han fortsätter:
-Inom kärlkirurgin har vi en verksamhet under nyuppbyggnad, detta visar att den är på rätt väg.
Operationen utfördes av kärlkirurgen Maher Hamoud och processcheferna vid kirurgkliniken, Björn Frisk och

Viktigt med högspecialiserad sjukvård

Åsa Fredriksson, förklarar ingreppets betydelse:
-Det visar vikten av högspecialiserad, avancerad sjukvård. En annan viktig del är betydelsen av välfungerande teamarbete kring patienten med professionell handläggning av akutmottagning, röntgenavdelning, operationsavdelning och kärlkirurgavdelning/sårcentrum, säger Björn Frisk.
Åsa Fredriksson menar att det är viktigt att upprätthålla och förstärka SkaS kompetens inom kärlkirurgi, då detta inte sällan är patienter som kräver akuta åtgärder och omhändertagande.
-Kärlkirurgin spelar även stor roll inom traumasjukvården där den kan vara central för patientens överlevnad. Kärlkirurgin tangerar också mot många andra specialist områden, exempelvis njurmedicin, hudkliniken samt ortopedin, då de är en viktig del i helhetssynen av patienten, säger Åsa Fredriksson.

Bildtext:

Margit Ambertsson tackar kärlkirurgen Maher Hamoud för att han räddade hennes liv.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-12-11 07:47