Lyckad samverkansövning för ambulanspersonalen

Uppdaterad:
Publicerad:
Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Ambulansen SkaS kompetens ställdes på sin spets när det plötsligt small till utanför Skövde. Som tur var inträffade explosionen på övningsfältet i Hasslum och var en del i en stor samverkansövning med räddningstjänst och polis.

-Vi är väldigt nöjda med den här övningen. Vi hade ju dessutom stöd av ambulanshelikopter och regionala sjukvårdsgrupper och det har fungerat fantastiskt bra, säger Jonas Åsberg, utbildningsledare vid Ambulansen SkaS.

Stora utmaningar

Under maj månad genomförs en serie övningsdagar i syfte att stärka förmågan att möta oönskade händelser, där samhället ställs inför stora utmaningar. Övningsserien genomförs på Övningsfältet Hasslum, Skövde i samverkan mellan Räddningstjänsten Skaraborg, Ambulanssjukvården SkaS och Polisen Skaraborg. 22 och 23 maj genomförs övningarna i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genom EU-projektet Collaris.

Det var också därför en drönare först flög över röken och de höga flammorna, där ”explosionen” hade inträffat. En stund senare rullade Ambulansen SkaS in med sina gulgröna fordon och sjukvårdspersonalen gjorde sig redo att ta hand om ett 40-tal skadade medan räddningstjänsten, med släck- och räddningsfordon samt rökdykare, försökte få kontroll över de brinnande byggnaderna.

Drönare gav nya perspektiv

-Drönaren var ett nytt inslag som var väldigt betydelsefullt och togs emot mycket positivt av alla inblandade. Drönarens direktsända flygbilder var viktiga både ur den aspekten att den tidigt gav oss en samlad lägesbild av skadeplatsen och dessutom kunde visa var skadade låg, som hade hamnat lite utanför det absoluta explosionsområdet, säger Jonas Åsberg och tillägger:

-Informationen innebär ju också att riskerna minskar för vår personal, som därmed är bättre förberedda på vad som väntar när de ska göra sin insats.

Observatörer på plats

Från en avskiljd plats kunde ett flertal aktörer inom civilförsvar i Europa, UAS-experter och aktörer inom totalförsvar i Sverige på avstånd observera och, senare, utvärdera allt som pågick.

-Det här är övningar som vi ska fortsätta att genomföra. De är oerhört viktiga med tanke på det säkerhetsläge vi befinner oss i, med upprustning i Europa. Då måste vi också höja vår förmåga, säger Jonas Åsberg.

På eftermiddagen genomfördes sedan en övning med virtuell simulering under ledning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.