Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lungfunktion på schemat – då vill alla till Skaraborg

Publicerad:

Lungforskningslaboratoriet vid Skaraborgs Sjukhus är en institution med högt nationellt och internationellt renommé. Varje år arrangerar man en tvådagarskurs i lungfunktionsdiagnostik. I år genomförs den 28-29 mars och som vanligt var det många i Sverige som ville delta.

–Det finns ett stort intresse för att ta del av vårt arbete. Det är roligt, säger överläkare Per Gustafsson vid Skaraborgs Sjukhus, som leder kursen tillsammans med Lena Andersson, biomedicinsk analytiker.

21 deltagare finns på plats, två sjuksköterskor och 19 läkare, varav de flesta är barnläkare med allergi- och lunginriktning.

Många olika metoder

Kursen täcker alla vanliga metoder att mäta lungfunktionen, som spirometri,  kroppspletysmografi och diffusionskapacitet. Därutöver omfattar den även metoder att mäta funktionen i lungornas små luftvägar – där sjukdomarna astma och KOL oftast startar – i form av N2-utsköljning och impulsoscillometri (IOS). Med N2-utsköljning undersöks hur effektivt inandningsluften blandas med lungans luft på olika djup i luftvägsträdet och med impulsoscillometri (IOS) mäter man luftvägsmotståndet i centrala och perifera (små) luftvägar. Båda metoderna utförs under naturlig andning och kan därför användas även hos små barn.

–Intresset för N2-utsköljning och impulsoscillometri har ökat kraftigt i Sverige, men också utomlands de senaste åren, vilket avspeglar det stora intresset för kursen, säger Per Gustafsson.

Bildtext:

Överläkare Per Gustafsson föreläser om lungfunktionsdiagnostik.

Foto: Bild och Media


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-03-28 13:18