Likvärdig vård för patienter och god arbetsmiljö för medarbetare

Uppdaterad:
Publicerad:
Logopedimottagningen Lidköping
Logopedimottagningen vid SkaS Lidköping

Den HBTQ-diplomerade Logopedimottagningen vid SkaS vill att alla ska känna sig välkomna på mottagningen.

Hösten 2019 blev logopedimottagningen vid SkaS Skövde och Lidköping HBTQ-diplomerad. Sedan dess har mottagningen arbetat kontinuerligt för att HBTQ-perspektivet ska leva kvar på mottagningen.

-Arbetet med HBTQI+-frågor har varit spännande och utvecklande både för mottagningen och för oss medarbetare som individer, i arbetet men också på ett mer personligt plan. Vi kan varmt rekommendera andra verksamheter att också genomgå diplomeringsprocessen och önskar att alla som arbetar inom vård och hälsa fick den här möjligheten till kunskap och förutsättningar för att kunna erbjuda god och likvärdig vård för våra patienter och för att skapa en god arbetsmiljö för oss medarbetare, säger Siri De Geer, logoped på mottagningen och en av logopedimottagningens två HBTQI+-representanter för i år.

Integrerad del i det dagliga arbetet
Under året arbetas det löpande med att granska och revidera den egna kommunikationen och dokumentationen, till exempel att sortera ut material som är normativt och icke inkluderande och att i stället aktivt tillföra material som visar olika familjekonstellationer, icke-könade karaktärer, med mera. Två gånger per termin genomförs auskultationer där logopederna observerar varandra i patientarbetet. Det ger möjlighet till ett ömsesidigt lärande, kunskapsutjämning och färdighetsträning.

Det finns även en stående punkt för HBTQI+ på mottagningens arbetsplatsträffar där alla medarbetare deltar en gång i månaden. Emma Wahlstrand, logoped på mottagningen och den andra av logopedimottagningens två HBTQI+-representanter för i år, berättar:

-Vi repeterar ett begrepp eller för en falldiskussion där vi reflekterar över normer kring kön och sexualitet och dess betydelse för vårt arbete. Det är ett bra sätt att upprätthålla och utveckla vår kunskap så att vi kan fortsätta arbeta mer inkluderande och normkritiskt. Till en av höstens arbetsplatsträffar har vi bjudit in en person som ska dela med sig av sina erfarenheter av kontakter med vården utifrån ett HBTQi+-perspektiv. Tidigare har också RFSL Skaraborg varit hos oss och föreläst i samband med APT.

Logopedimottagningen SkaS Skövde

 

Alla ska känna sig välkomna hos oss
-Vi menar att det utöver goda yrkeskunskaper är viktigt med fördjupad förståelse för människors varierande livsvillkor och unika livssituation, säger Anna Bonde Dalemo, enhetschef för logopedimottagningen, och fortsätter:

-Vi vill att alla ska känna sig välkomna hos oss och då menar vi både medarbetare, patienter, närstående och samarbetspartners. Vi vill genom detta bli en bättre arbetsplats och en bättre vårdgivare, säger Anna Bonde Dalemo.

Förhoppningen inom logopedimottagningen är att genom reflektion, ökad medvetenhet och kunskap, konkreta åtgärder kring HBTQ-frågor samt att ständigt hålla handlingsplanen vid liv kunna möta sina medmänniskor förutsättningslöst och positivt ur ett HBTQ-perspektiv.

Jämlik vård för alla
Cecilia Andersson, som är verksamhetschef för verksamhetsområde fem, där logopedimottagningen ingår, är stolt över diplomeringen och det dagliga arbetet som utförs på mottagningen.

-HBTQ-diplomeringen har påverkat oss positivt på många sätt och är ett fantastiskt hjälpmedel i arbetet mot en jämlik vård för alla, oberoende av hur en person väljer att uttrycka sin sexuella läggning eller könsidentitet, säger Cecilia Andersson.

Behov av ökad medvetenhet
Det började med att medarbetarna vid logopedimottagningen kände ett behov av att lära sig mer inom HBTQ-området, att på ett djupare plan reflektera över sina normer och förhållningssätt i arbetet med patienter, deras närstående och även som medarbetare emellan.

I processen för att mottagningen skulle HBTQ-diplomeras under 2019 ingick ett utvecklingsarbete som ledde fram till en konkret handlingsplan med mål och åtgärder. Den har varit ett stort stöd i mottagningens arbete som leds av två HBTQI+-representanter.

-Vi har fått en ökad medvetenhet om hur normer styr och påverkar oss i möten med andra människor. För vår verksamhet betyder det till exempel att vi numera är medvetna om tvåkönsnormen, tvåsamhetsnormen, förväntningar om ”maskulint” respektive ”feminint” beteende och andra uttalade och outtalade normer. Vi har också blivit medvetna om hur dessa normer blir maktstrukturer och hur socialt begränsande de är, berättar Siri De Geer och Emma Wahlstrand.

Fakta
HBTQ är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter.
Inom Västra Götalandsregionen finns en utbildning som ger hbtq-diplomering. Den ges av Kunskapscentrum för sexuell hälsa.