Hemmonitorering ger kortare vårdtider och ökad livskvalitet för patienterna

Publicerad:

Christian Scharenberg och Amanda Ahlin. Foto: Bild och Media

På Hematologienheten vid Skaraborgs Sjukhus Skövde pågår ett innovationsprojekt som syftar till ökad patientsäkerhet genom så kallad hemmonitorering av infektionskänsliga patienter med blodsjukdom. Genom ett tvärprofessionellt samarbete har en omställning skett, där digitala hjälpmedel bidrar till kortare vårdtider och ökad livskvalitet för patienterna.

-Vår förhoppning är att det kommer att krävas färre resurser för att ge patienten en bättre vård när vården följer med patienten hem på det här sättet, säger sjuksköterskan Amanda Ahlin, som tillsammans med överläkare Christian Scharenberg belönades med 2022 års Utvecklingspris vid Skaraborgs Sjukhus.

Får värdefull tid hemma

Via 1177 E-tjänster inrapporteras patientens mätvärden och bekräftas av ansvarig sjuksköterska tre gånger per dag samt vid behov. Syftet är att ge patienten så mycket tid hemma som möjligt samtidigt som man kan identifiera tidiga tecken på eventuell infektion och därmed snabbt kunna sätta in behandling till rätt patient, säger Amanda Ahlin.

-Vår hypotes är att hemmonitoreringen också innebär en minskad risk att smittas av sjukhusförvärvade infektioner, då patienten följs upp i hemmet, säger överläkare Christian Scharenberg.

Ökad trygghet och delaktighet

Hemmonitorering har potentiellt flera fördelar:

  • Medför ökad trygghet och delaktighet samt att egenvårdsförmågan stärks hos patienten.
  • Patienterna får mer tid i hemmet och därigenom mer tid med sina anhöriga.
  • Lättare för personalen att planera vården, då man har koll på patienterna i hemmet.
  • Personalen kan logga in och läsa av patientens mätvärden.
  • Det leder till ett frigörande av vårdplatser.

 Hur ser ni på möjligheterna att utveckla detta ännu mer?

-Baserat på innovationen har vi initierat en forskningsstudie, där vi först ska belysa patienternas, anhörigas och vårdpersonalens erfarenheter av hemmonitorering. Vi ser ett stort utvecklingsbehov av våra sensorer och digitala tjänster. Jag tror att våra patienter skulle tjäna på en automatiserad kontinuerlig övervakning av flera vitalparametrar, utöver blodtryck och puls, säger Christian Scharenberg.

Ny plan för utveckling

Han fortsätter:

-Det finns en plan för att försöka införa kontinuerlig mätning av flera fysiologiska parametrar som samtidigt matas in automatiskt, så att både patient och vårdpersonal slipper det momentet. Utöver det blir vissa patienter inte onödigt oroliga om enstaka mätvärden ligger utanför satta referensområden.

Varför är utvecklingsarbete viktigt inom sjukvården?

-Vården har en stor utmaning framför sig med ökat vårdbehov som inte matchar budget och personaltillgång. För att klara att möta de ökade vårdbehoven behöver vi kontinuerligt utveckla och våga prova olika arbetssätt, säger Jonna Sandh, verksamhetschef för VO7.