Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Handledning ger tryggare personal och bättre arbetsmiljö

Publicerad:

På bara ett år har sjukfrånvaron minskat rejält och allt fler människor vill börja jobba på avdelning 6 vid Skaraborgs Sjukhus Lidköping. Förklaring: handledande sjuksköterska och undersköterska.

–Det här har fallit så väl ut att  vi verkligen kan rekommendera andra enheter att göra på samma sätt, säger enhetscheferna vid avdelnings 6, Viktoria Labecker och Albert Mustafa.

För bara några år sedan var läget annorlunda. Då saknades åtta sjuksköterskor och läget var ansträngt vid avdelning 6. Det var då man bestämde man sig för att göra något åt saken.

Sagt och gjort.

Inspiration från kollegor

5 februari 2018 började Helén Gustafsson och Helene Hallman sina nya tjänster som handledande undersköterska respektive sjuksköterska och efter inspiration från kollegorna vid ortopedavdelning 81-83 i Skövde sattes planerna i verket.

–Vi har stöttat både nya och erfarna kollegor på avdelningen, enskilt och i grupp i det praktiska arbetet vid olika situationer under det vardagliga arbetet på enheten. Det har varit uppskattat och vi tycker det är väldigt roligt, säger Helén Gustafsson och Helene Hallman.

Sjukfrånvaron minskar drastiskt

De båda har fått särskilt avdelad tid till sina stödjande arbetsuppgifter och detta har resulterat i en bättre arbetsmiljö och att medarbetarna på avdelningen känner sig tryggare. Det visar sig genom att sjukfrånvaron har minskat drastiskt på bara ett år; från 8,8 procent i januari 2018 till 3,5 procent i januari 2019.

Dessutom sprider sig ryktet om den goda arbetsplatsen och idag är det attraktivt att komma till enheten för att jobba. Under 2018 började fem fast anställda sjuksköterskor, en fast anställd undersköterska och en undersköterska på ett längre vikariat.

–Det är flera som hör av sig och söker jobb hos oss, det är mycket glädjande, säger Viktoria Labecker och Albert Mustafa.

Hinner med mycket

Förutom den kliniska handledningen har Helén Gustafsson och Helene Hallman också jobbat med förbättringsarbeten, planerat interna utbildningar på avdelningen och kliniken med hjälp av erfarna medarbetare samt tillsammans med chefer och personal gjort det möjligt för medarbetare att delta i utbildningar även utanför kliniken.

–Vi har fortlöpande arbetat för att våra nya medarbetare ska få en bra start hos oss och även haft utbildningsdagar för sommarvikarierna, säger Helén Gustafsson och Helene Hallman och sammanfattar de första tolv månaderna så här:

–Det har varit ett mycket givande första år och utveckling och förändringsarbete pågår ständigt. Vi ser fram emot 2019, att få fortsätta stötta, undervisa och peppa nya som gamla medarbetare.

Fakta

På medicinklinikens avdelning 6 i Lidköping finns 20 vårdplatser. Specialiteterna är Gastroenterologi och Hepatologi (sjukdomar i mag- tarmkanalen), Hematologi (blodsjukdomar) och allmänmedicinska åkommor.

Bildtext:

Sjuksköterskan Helene Hallman och undersköterskan Helén Gustafsson ger välkommet stöd till sina kollegor på avdelning 6 i Lidköping.

Foto: Bild och Media


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-03-05 08:12