Utveckling och förändring halverade tiderna för MR-undersökning

Uppdaterad:
Publicerad:

Ali Mashalla Åhre, överläkare och radiolog, och sjuksköterskan Katarina Haglund. Foto: Bild och Media

Medarbetarna vid radiologin på Skaraborgs Sjukhus ville utveckla och förbättra sitt arbete. Efter en genomlysning av arbetsmetoderna har undersökningstiderna i vissa fall mer än halverats och fler patienter får sin MR-undersökning gjord i Skaraborg i stället för Göteborg.

-Det är mycket positivt och en stor vinst för både patienter och närstående. Det är jobbigt att ligga i en MR-tunnel och många av patienterna har ont, ju kortare undersökningstider desto bättre, säger Ali Mashalla Åhre, överläkare och radiolog på Skaraborgs Sjukhus.

Gjorde saker i onödan

Genom åren har undersökning med MR (Magnetisk resonanstomografi) utvecklats mot att fler och fler bilder tas, vilket medfört långa undersökningstider som i kombination med ett högt remissflöde skapat långa vårdköer.

-Vi tyckte att vi gjorde en hel del saker i onödan. Eftersom utvecklingen nu går mot kortare protokoll, som det kallas, för att få in fler patienter, så beslöt vi oss för att göra en genomgång av metodboken för undersökningar med MR, säger sjuksköterskan Katarina Haglund.

Lyckade förändringar

Här är några exempel på förändringar som har genomförts i samband med MR-processgruppens arbete:

  • Användningen av kontrastmedel minskades – kontrastmedel förlänger undersökningstiden och utgör en kostnad.
  • Det har skapats ett bättre arbetsflöde.
  • Undersökningarna görs i möjligaste mån vid Skaraborgs Sjukhus.

-Vi försökte också att underlätta granskningen för radiologerna. Det är en balansgång; för korta undersökningar kan göra det svårare att svara på frågeställningen och för långa kan vara uttröttande då det är så många sekvenser att titta på, säger Ali Mashalla Åhre..

Positiva resultat

Resultaten hittills är mycket positiva.

  • Av de protokoll personalen arbetat med har snittiden sjunkit med sju minuter.
  • Bokningstiden för undersökning buk med testikelcancerkontroll har halverats till 20 minuter.
  • MS-kontroll av hjärna bokades tidigare för 40 minuter med kontrastmedel - nu bokas den för 15 minuter utan kontrastmedel.
  • Fler patienter får sin undersökning gjord vid Skaraborgs Sjukhus och färre skickas till Sahlgrenska i Göteborg. Detta gör att patient och närstående slipper resa, men innebär också en lägre kostnad för Skaraborgs Sjukhus.

Fler undersökningar - samma resurser

-Vi kan göra fler undersökningar med samma resurser. För att arbetsflödet ska bli ännu bättre försöker boka undersökningar som är av samma typ att hamna efter varandra; olika undersökningar innebär olika utrustning och förberedelser, vilket förlänger tiden per undersökning., säger Katarina Haglund och tillägger:

-Färre bilder ger snabbare undersökningar och är lättare för radiologer att granska. Då kan vi satsa på bättre kvalitet i de bildsekvenser vi har, vilket gör det lättare att besvara frågeställningarna i remisserna och ge ett definitivt besked till patienterna.