Fler feriepraktikanter 2019 – Tilde känner sig hemma på Sårcentrum

Uppdaterad:
Publicerad:

Sommaren 2019 tar Skaraborgs Sjukhus emot 39 feriepraktikanter, vilket är en ökning jämfört med förra året. En av de som får en inblick i vårdyrket är Tilde Kaland från Skövde

Det har känts jättebra när jag har varit här. De som jobbar här har fått mig att känna mig delaktig, det uppskattar jag väldigt mycket, säger Tilde Kaland, som arbetar vid Sårcentrum.

Till hösten börjar hon sitt andra år på vårdprogrammet vid Drottning Blankas Gymnasieskola i Skövde och de fyra veckornas feriepraktik vid Skaraborgs Sjukhus har gjort att valet av yrkesinriktning känns rätt.

Jag vill ju verkligen jobba inom sjukvården och ta hand om människor. Därför har praktiken här gjort att jag har fått en inblick i hur det är att lägga förband och hur man bemöter patienter på ett bra sätt. Men det finns ju andra arbetsuppgifter också, som att dela ut mat, ta hand om disk och bädda sängar, säger Tilde Kaland.

Bra fart på avdelningen

När hon lämnar gymnasiet efter tre år är hon färdig undersköterska och då finns det en stor möjlighet att arbetsgivaren kan komma att heta Skaraborgs Sjukhus.

Det kan säkert bli så. Jag tycker det har varit bra fart här på avdelning 48 och det är något jag trivs med, säger Tilde Kaland.

Skaraborgs Sjukhus har totalt 39 feriepraktikanter 2019 jämfört med 33 ifjol som arbetar på avdelningar såväl som mottagningar. Arbetsuppgifterna varierar och kan vara allt ifrån att hålla ordning i personalrummet, följa med vid transporter av patienter eller hämtning av post. Arbetet utförs hela tiden under handledning av ordinarie personal.

Inspirera ungdomar

Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Sjukhus vill ge ungdomar en chans att få mer inblick i våra olika yrken och inspirera ungdomar till att hitta sin framtida arbetsplats. Genom feriepraktiken får ungdomarna en värdefull arbetslivserfarenhet och mer insyn i hur det är att arbeta på ett sjukhus, säger Klara Fredrikson vid Skaraborgs Sjukhus HR-enhet.

Fakta

Skaraborgs Sjukhus erbjuder feriepraktik till gymnasieungdomar som har sommaruppehåll från pågående studier. Feriepraktiken är indelad i två perioder och totalt erbjuds varje feriepraktikant fyra veckors praktik. Platserna tillsätts via lottning och feriepraktikanten arbetar alltid under handledning. Man får under sin feriepraktik se en hel del av vården och träffa på flera olika vårdyrken, men feriepraktikanten ska känna sig trygg i att man alltid har en handledare med sig och inte ersätter ordinarie personal.

Bildtext:

Tilde Kaland är en av de ungdomar som fått chansen att feriepraktisera vid  Skaraborgs Sjukhus.

Foto: Bild och Media