Den digitaliserade kuratorn - ett nytt sätt att möta patienternas behov

Uppdaterad:
Publicerad:
På bilden från vänster: Louise Andersson kurator, Margaretha Lundin  kurator, Eva Svensson kurator, Christina Leksell enhetschef, och Edvin Eldelid kurator. Foto: Bild och Media

Samhället förändras i rask takt, antalet äldre blir fler, kroniska sjukdomar ökar, brist på vårdpersonal och resurserna minskar. För att möta detta och öka tillgängligheten skapades kuratorswebben på Skaraborgs Sjukhus.

- Vi kände att det var nödvändigt och viktigt att skapa nya vägar för att öka tillgängligheten samt tydliggöra kuratorns roll och funktion. Vi såg en möjlighet att använda oss av digitalisering för att bättre möta patienternas och samhällets behov, och därför skapade vi Kuratorswebben, säger enhetschef Christina Leksell.

Samarbete med Chalmers

Kuratorswebben skapades för att öka den psykiska hälsan, tillgängligheten och det förebyggande arbetet. I samarbete med en student från Chalmers som gjorde sin masterutbildning genomfördes djupintervjuer med patienter, närstående, vårdpersonal och Patientorganisation kring psykosociala områden utifrån behov, krav och förväntningar. Kuratorswebben är tack vare detta arbete idag integrerad med övriga informationssamhället och innehåller kvalitetssäkrad information utifrån psykosociala områden kring känslomässiga, informativa, ekonomiska och praktiska stödbehov.

Bokning på nätet

Här berörs, bland annat, ämnen som psykisk ohälsa, sorgbearbetning,
existentiell hälsa, missbruk, våld i nära relationer, stress och sexuell hälsa. Det finns även ett digert bibliotek av hjälp till självhjälp, praktiska tips.

-Patienter och närstående kan boka tid hos kurator via 1177 och BankID. Ett bokningsformulär är utformat där patienter och anhöriga kan ange typ av stödbehov, vilken form av möte de önskar, digitalt, via telefon eller på plats. De får även ange på vilken mottagning eller avdelning de tillhör, säger Christina Leksell.

De får tycka till

Det finns också en ”tycka- till-funktion” inlagd i kuratorswebben så att både patienter, anhöriga och vårdpersonal kan delta och bidra till att utveckla kuratorswebben vidare.

-Viktigt att utvärdera längre fram i tiden är vilka effekter användningen av kuratorswebben har för det psykosociala stödet både för patienter, anhöriga och vårdpersonal. Men även vilka konsekvenser kuratorswebben har för oss sjukhuskuratorer vad gäller arbetssätt, arbetsförhållanden och arbetsmiljö, säger Christina Leksell.