Bedömningsbilar till Essunga och Hjo - ökad trygghet och patientsäkerhet i Skaraborg

Publicerad:

Anna-Karin Skatt, sjukhusstyrelsens ordförande, Frida Nilsson, vice ordförande, Erik Dahlén, enhetschef Ambulansen SkaS och Per Amandusson, enhetschef Ambulansen SkaS vid en bedömningsbil. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Skaraborg Sjukhus möter nu upp behovet av ökade resurser vid prio 1-larm i kommunerna Essunga och Hjo. Från och med 11 mars finns en bedömningsbil placerad i respektive område.

-Vi är väldigt glada över att kunna presentera detta. Det skapar en bättre tillgänglighet och kortare insatstider när det gäller de mest tidskritiska patienterna i dessa områden, säger sjukhusstyrelsens ordförande Anna-Karin Skatt.

Viktigt med tillgänglighet

Hon får medhåll av vice ordförande Frida Nilsson, som fyller i:

-Det är viktigt att bedömningsbilarna kan vara tillgängliga som närmaste resurs på prio 1-larm för invånarna i de kommuner där vi idag har lägst måluppfyllnad, säger hon.

En bedömningsbil har samma utrustning och läkemedel som en akutambulans, förutom bår och så kallad fixationsutrustning. Den bemannas av en sjuksköterska med lång vana från ambulanssjukvård. I praktiken har personalen samma möjlighet att göra en första insats med bedömning och behandling som om den hade kommit i en akutambulans.

Bättre samverkan

Då bilarna placeras hos primärvården räknar Skaraborgs Sjukhus med att det ska förbättra samverkan mellan vårdgivarna. Tanken är också att kunna bistå med till exempel bedömningar på patienter inskrivna i den kommunala hälso- och sjukvården med förhoppningen att, bland annat, kunna minska undvikbara transporter till sjukhus i denna patientgrupp.

Bilarna kommer att åka ut till patienter i kommunerna Essunga och Hjo och deras närområden. SOS Alarm har dock full dirigeringsrätt att använda resursen där den bedöms göra bäst nytta.

Stärker hela hälso- och sjukvården

-Det här kommer att öka tryggheten och patientsäkerheten för invånarna i östra och västra Skaraborg, men bidrar ju också till att stärka hälso- och sjukvården i hela Skaraborg, säger Anna-Karin Skatt.

-Vi arbetar för att verksamheten inom Skaraborgs Sjukhus ska utvecklas och vara till största möjliga nytta för alla invånare i området. Bedömningsbilarna är en viktig del i det arbetet, säger Frida Nilsson.

Från och med 11 mars har Skaraborgs Sjukhus totalt fyra bedömningsbilar som rullar.  De är placerade i Nossebro, Hjo och Skövde. De två bedömningsbilarna i Skövde är en Närsjukvårdsteams-bil och en PPR-bil (Prehospital Psykiatrisk Resurs).