Ambulansen SkaS deltar i stort forskningsprojekt

Publicerad:

Högskolan i Skövde startar ett nytt, stort forskningsprojekt om riskreducering. Det kommer att genomföras i samverkan med Ambulansen SkaS och räddningstjänsten i Skaraborg.

Blåljuspersonal utsätts ständigt för risker som kan leda till skador. Det kan till exempel handla om hot och våld, brännskador eller fallolyckor. Vid komplexa händelser som upplopp eller extremväder kompliceras saken ytterligare. Ambulanspersonal, räddningstjänst och poliser behöver då ofta arbeta tillsammans och ibland till och med göra varandras jobb, vilket leder till att nya risker uppkommer. Under sådana svåra uppdrag är det insatsledarna som måste bedöma riskerna.

I ett nytt forskningsprojekt ska ledningspersoner, genom digital simulering, träna på att göra bättre riskbedömningar vid komplicerade insatser.

– Blåljuspersonalen är ofta de som redan i ett tidigt skede får arbeta i centrum av riskfyllda situationer. Projektets syfte är att minska riskerna att ambulans- och räddningstjänstpersonal skadas i samband med extrema händelser, säger Beatrice Alenljung, docent i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

Projektet heter ”Riskreducering för ambulans- och räddningstjänstpersonal vid oförutsedda och svåra händelser genom digital simulering för insatsledare” (REiD-AR. Det sker i samverkan med ambulansstationen i Skövde och räddningstjänsten i Skaraborg och ska pågå i tre år.

– Projektet bygger på ett mångårigt samarbete mellan Högskolan i Skövde, ambulanssjukvården vid Skaraborgs Sjukhus och Räddningstjänsten i Skaraborg. Det är ett angeläget projekt som vi är glada och stolta över, säger Beatrice Alenljung.