Amanda Ahlin vinnare av Vårdförbundspriset

Uppdaterad:
Publicerad:

Amanda Ahlin, sjuksköterska Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Nu har utmärkelsen Vårdförbundspriset 2023 delats ut vid en stor ceremoni i Stockholm. Vinnare blev Amanda Ahlin, sjuksköterska vid hematologienheten på Skaraborgs sjukhus i Skövde.

Hur känns det att vinna Vårdförbundspriset?

– Det känns oväntat. Jag har levt så länge i det här projektet. Och det är ovanligt att en sjuksköterska kan få igenom en sådan här sak, säger Amanda Ahlin till tidningen Vårdfokus.

Vad ska du göra med prispengarna på 200 000 kronor?

– Det får bli framtidspengar.

FILM: Amanda Ahlin berättar om sitt arbete

Amanda Ahlin har initierat ett arbete med att låta patienter med blodcancer slippa ligga kvar på sjukhuset efter cytostatikabehandling och i stället övervakas från hemmet.

När Amanda Ahlin började på avdelningen låg patienterna kvar upp till en vecka efter en cytostatikabehandling eftersom de är sköra och lätt kan få infektioner och sepsis. De vårdades på slussrum, isolerade från resten av avdelningen. Amanda Ahlin reagerade på det var psykiskt tärande för patienterna och undrade om det inte fanns andra sätt att övervaka deras värden. Först möttes hon av motstånd men sedan fick hon pröva sin idé som nu har blivit verklighet.

Genom så kallat hemmonitering kan nu patienterna gå hem tidigare och avdelningen ändå övervaka dem genom att patienterna själva mäter sin puls, syresättning, temperatur och blodtryck tre gånger per dag och skriver in värdena i ett formulär på 1177.