Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Alla patienter som ska läggas in screenas för covid-19

Publicerad:

Som ett led i att minska smittspridningen av covid-19 kommer alla patienter som ska läggas in, att provtas för covid-19 från och med idag, 5 februari.

-Vi gör detta för att hålla smittan under kontroll så att vi inte ska få utbrott av smitta i våra verksamheter, säger Erik Backhaus, processchef vid infektionskliniken på Skaraborgs Sjukhus.

Provtagningen, eller screening som det kallas då många provtas för samma sak, kommer göras på patienterna även om hen är symtomfri.

-Vi har vid några tillfällen haft smittade patienter som vi inte har fångat upp på grund av att man inte har haft symtom. Nu ser vi att den brittiska mutationen är så pass mycket mer smittsam och då inför vi detta som en av flera ytterligare åtgärder, säger Erik Backhaus.

Om patienten kommer till akuten kommer provtagning ske där, blir patienten remitterad direkt till avdelning tas prov där. Provet upprepas därefter dag två och om patienten fortfarande är inlagd efter fem dagar, upprepas provtagningen även då.

Varför har detta inte gjorts tidigare?

-Huvudförklaringen är att under större delen av 2020 var patienter som ”flög under radarn” inte ett stort problem. När detta nu har blivit ett problem har vi agerat utifrån det. Dessutom var analyskapaciteten tidigare under pandemin begränsad: under våren 2020 provtogs enbart de som lades in på sjukhus för misstänkt covid, under sommaren började man även provta alla som sökte öppenvård med symtom och nu har man även kapacitet att screena alla som läggs in utan covidmisstanke, säger Erik Backhaus.

 -Vi gör även detta som en försiktighetsåtgärd för att ligga steget före, eftersom detta riskerar att bli ett större problem om den brittiska mutationen skulle få ökad spridning i Skaraborg, säger Erik Backhaus.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-02-05 17:36