Akut- och servicehus invigdes med tal, bandklippning och guidade visningar

Uppdaterad:
Publicerad:
Håkan Andersson, ordförande i Fastighetsnämnden. Anna-Karin Skatt, ordförande i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus. Stellan Ahlström, sjukhusdirektör.

Efter fem års intensivt arbete av många medverkande invigdes idag Skaraborgs Sjukhus nya Akut- och servicehus.

Sjukhusdirektör Stellan Ahlström inledde med att hälsa alla välkomna till invigningen och lämnade sedan över ordet till Håkan Andersson, ordförande i Fastighetsnämnden. Håkan Andersson berättade om att en bärande idé i projektet har varit att vidareutveckla de tre huvudstråken med färgerna gul, blå och röd genom sjukhuset för att ge en tydlighet och samband mellan huvudentrén och den nya entrén.

Bättre förutsättningar att utföra viktigt jobb

Därefter fortsatte Anna-Karin Skatt, ordförande i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus:

-Ni medarbetare har deltagit vid utformningen av lokalerna för att se till att vi kan ta emot och ta hand om våra patienter på absolut bästa sätt. Denna satsning, som beslutades av mina företrädare, har nu kommit till liv och banar väg för att vi ska kunna ge hela Skaraborg en vård i toppklass. Här samlar vi det akuta flödet till Skaraborgs Sjukhus både inom psykiatri och somatik på en och samma plats. Skaraborg får därmed ett akutsjukhus med goda förutsättningar att se till och ta hand om hela patienten, säger Anna-Karin Skatt och fortsätter:

-Det handlar inte bara om utrustning och lokaler. Det handlar om omsorg, medkänsla och hängivenhet för sitt uppdrag. Det vet jag att ni arbetar med här på Skaraborgs Sjukhus varje dag. Och det är ni medarbetare som är den riktiga stoltheten för Skaraborgs Sjukhus. Det känns därför fantastiskt roligt att kunna inviga lokalerna idag för er medarbetare. Nya lokaler som ger er ännu bättre förutsättningar för att kunna göra det jobb ni gör varje dag men också en miljö som är uppbyggd för att ge invånare i Skaraborg ett tryggt, säkert och kompetent omhändertagande.

Tackar alla som bidragit

Stellan Ahlström avslutade med att tacka alla som bidragit till att göra Akut- och servicehuset till verklighet och pratade även om sin bakgrund inom akutsjukvården:

-Jag har själv varit en del av akutmottagningen här i Skövde och vet hur stor betydning ändamålsenliga lokaler har för att kunna ta hand om patienten på bästa sätt.

Därefter klipptes det band och gästerna fick möjlighet att delta i guidade visningar.

Fakta: inflyttning under hösten

Under hösten kommer de nya lokalerna fyllas med verksamhet. Först ut är akutradiologi och sterilteknisk enhet. Under oktober kommer post-op, dagkirurgi och operation. I november fylls byggnaden upp helt med IVA och därefter akutmottagningen.

De nya lokalerna är utformade för att stödja och säkra hela akutvårdsprocessen med dess olika flöden av patienter, personal och material. De ger förutsättningar för en säker och effektiv vård och erbjuder en god arbetsmiljö för alla medarbetare.