Filmer och inspelade föredrag

Här hittar du filmer om och för arrangörer och inspelade föredrag som vi hållit i. Inspiration och kompetensutveckling när du vill!

Superhjältar - en kort film om arrangörer

Den här filmen vänder sig i första hand vänder till dig som är tjänsteperson eller kulturpolitiker i någon av Västra Götalandsregionens kommuner. Här får du mer information om kulturarrangörer och arrangörers värde. Kultur bidrar till att göra de offentliga rummen tryggare och mer spännande och kan vara en sammanhållande kraft för hela samhället.

Hej arrangör!

Här är en film till er arrangörer, med tankar och tips om hur ni själva kan tänka när ni vill utveckla era arrangemang och era föreningar.

Filmen är åtta minuter lång och innehåller konkreta utmaningar. Använd den gärna i kompetensutvecklingssyfte, se den själv och bli inspirerad eller se den tillsammans i föreningen. Vill du prata vidare om arrangörers villkor och arrangörsutveckling, kontakta oss konsulenter för arrangörsutveckling.

Inspelade föredrag

Demokratiska utmaningar för den ideella kultursektorn

En konferens om den ideella kultursektorns förutsättningar i ett krympande demokratiskt utrymme. Samtalen handlar om vilka möjligheter och utmaningar man ställs för i nuläget och vilken betydelse rätten att organisera sig har för samhället. Och om vilken roll den offentliga kultursektorn kan och bör ha i den utvecklingen. Välkommen att filmerna från konferensen, som ägde rum på Röhsska Museet i Göteborg den 6 oktober 2023.

Hur bibehålla ideellt engagemang?

Den ideella kultursektorn är en förutsättning för att ett brett utbud av kulturaktiviteter ska kunna nå invånare i hela kommuner och regioner - de ideella timmar som kulturarrangörer lägger ner för att få till stånd kulturarrangemang utgör grunden för vårt offentliga kulturutbud och är med andra ord oumbärliga för en kommun. Under den här timmen träffar vi tre personer som utifrån olika aspekter har verkat, forskat och arbetat med förutsättningar för ideellt engagemang.
Vilka är drivkrafterna, hur upprätthåller man lusten och hur motiverar man invånare att engagera sig ideellt?

Filmen är 54 min lång. 

Mer om innehållet

Samtalsdeltagare

Aron Schoug är doktorand i pedagogik vid Stockholms universitet. 
Aron forskar om ideellt engagemang och kom 2018 ut med den populärvetenskapliga boken "Motivera ideella". Genom föreläsningar och utveckling av utbildningsmaterial inom föreningslivet hjälper han föreningar att få fler att engagera sig mer. 

Astrid Ekermo är kultursamordnare i Mölndals stad.  
Astrid har gått från utövare till arrangör till byråkrat och har de senaste åren ägnat stor del av sin arbetstid till att förstå och förstärka den ideella sektorn. I dagsläget arbetar hon inom kommunal struktur med föreningsstöd och kulturutveckling i stort och smått. 

Per Hassling är ordförande i Kulturföreningen Smeden och spindeln samt Tollereds biograf. 
Per har arbetat ideellt inom biograf och kulturområdet lokalt i Tollered, Lerum, i 7 år. Innan dess var han medlem i Göteborgsavdelningen för Folkets bio.  Hans mantra är att människan mår bra av att arbeta ideellt. 

Moderator

Moderator för samtalet är Helén Liljedal, konsulent arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling. 

Filmen släpptes den 3 december 2021 och var en del av vår dåvarande samtalsserie Publiken & Arrangören.


Inspirationskick för hållbara arrangemang

Som kulturarrangör blir dina beslut längs vägen en central del i hur klimatsmart arrangemanget blir. Vad är det för val man behöver göra för att minska miljöpåverkan? Hur ser en hållbar festival ut? Vad är utmaningarna och möjligheterna i gröna arrangemang? Vi lyfter på detta sätt metoder, möjligheter och perspektiv.

Filmen är 1 tim och 10 min lång. 

Mer om innehållet

Samtalsdeltagare

Louise Lidén, Live Green
Thobias Johansson, Returkultur
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för kulturutveckling.

Samtalet släpptes 28 maj 2021 och var en del av vår dåvarande samtalsserie Publiken & Arrangören.


Utbildning som metod för ungas delaktighet

Runt om i landet genomförs olika utbildningar för unga inom ledarskap, projekt och arrangörskap. Innehåll och koncept kan variera, men det övergripande syftet är att förstärka ungas möjligheter till delaktighet. Vi är många verksamheter som eftersträvar ungas delaktighet. Är utbildningar en bra metod? Vi har bjudit in tre gäster som har fleråriga erfarenheter av att skapa och driva utbildningar för unga. 

Filmen är 52 min lång.

Mer om innehållet

Samtalsdeltagare

Ari Amin, grundare av ”Streetgames” samt regional verksamhetschef på Changers hub.
Jörgen Ståhl, ungdomskonsulent på ungdomssatsningen ”Fängelset”.
Maria Larsson, producent på UNGA Musik i Syd och regional samordnare för KulturCrew Skåne.
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för Kulturutveckling.

Filmen släpptes 1 december 2021 och var en del av vår dåvarande samtalsserie Publiken & Arrangören.


Att skapa engagemang i ett digitalt arrangemang

I det här samtalet lade vi fokus på delaktighet i digitala arrangören - vad krävs för att engagera sin publik, moderera samtal och evenemang. Hur kan möten, seminarier eller festivaler göras mer interaktiva och få deltagarna att känna sig mer delaktiga? Hur paketerar man ett digitalt arrangemang?

Mer om innehållet

Samtalsdeltagare

Julian Namroud och Eddie Yalman, projektledare på HipHop Revolution Festival
Susanne de Paulis, projektledare kommunikation och Försäljning för Medeltidsveckan på Gotland
Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland
Moderator: Ernesto Escobar, konsulent för arrangörsutveckling på Förvaltningen för Kulturutveckling

Samtalet livesändes den 26 mars 2021 och var en del av vår dåvarande samtalsserie Publiken & Arrangören.


"Leaning into Value" - föreläsning med John H. Falk

Ta del av en föreläsning med John H. Falk, grundare av Institute for Learning Innovation och Emeritus Sea Grant Professor of Free-Choice Learning vid Oregon State University. Han är ledande expert på lärande styrt av en persons behov och intressen. Föreläsningen hålls på engelska och är ca 45 minuter lång. Den gavs som en del av vår samtalsserie Publiken i fokus i september 2023.

"Revision Relevance" - föreläsning med Nina Simon

Ta del av en föreläsning med den bästsäljande författaren Nina Simon om hur vi kan göra våra kulturinstitutioner mer relevanta för fler. Nina Simon är föreläsare och författare till bland annat bästsäljaren The Art of Relevance. Föreläsningen hålls på engelska och är ca 40 minuter lång. Den gavs som en del av vår samtalsserie Publiken i fokus i maj 2022.

Kontakt

Ernesto Romero Escobar

Konsulent arrangörsutveckling

Telefonnummer

Helén Liljedal

Konsulent Arrangörsutveckling

Telefonnummer

Johanna Hagerius

Konsulent publikutveckling

Telefonnummer

Carita Forslund

Konsulent Arrangörsutveckling och Festivalplattformen

Telefonnummer