Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Renskavsgryta med svamp

Renskavsgryta med svamp

4 portioner: 

  • 1 gul lök 
  • 3 morötter 
  • 400 g svamp, färsk (champinjoner, portabellosvamp, kantareller, höstkantareller) 
  • 2 msk olja 
  • 240 g renskav 
  • 3 dl vatten 
  • 1 buljongtärning av kött eller vilt 
  • 2 dl rött matlagningsvin 
  • 1,5 msk kinesisk soja  
  • 2 krm timjan 
  • Salt med jod 
  • Svartpeppar 
  • Ev. 1 dl frysta lingon, tinade 

 

Gör så här:  

Skala och hacka lök och morot. Ansa och skiva svampen. Stek lök, morot och svamp i 1 msk olja i en gryta på medeltemperatur. Lägg över lök, morot och svamp på en tallrik.  

Häll 1 msk olja i samma gryta och bryn den frysta renskaven. Lägg tillbaka lök, morot och svamp. Tillsätt vatten, buljongtärning, vin, soja och timjan. Koka på medeltemperatur i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.  

Servera tillsammans med kokad eller pressad potatis och eventuellt lingon. 

Tänk på att

Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan man koka kött, helt eller delvis i till exempel krossade tomater, vatten, kokosmjölk, matlagningsgrädde, havregrädde och/eller lätt creme fraiche.

Senast uppdaterad: 2023-12-08 11:00