Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Favoritpastagratäng med färs

Favoritpastagratäng med färs

4 portioner

  • 7 dl pasta penne eller skruvar, gärna fullkorn
  • 2 morötter
  • ½ purjolök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g köttfärs, quorn-, soja eller kycklingfärs
  • 1 förpackning krossade tomater med basilikasmak (cirka 400 g)
  • Salt med jod
  • Svartpeppar
  • 100–150 gram riven ost, nyckelhålsmärkt (17 % fetthalt)
  • 400 g grönsaksmix av ärtor, majs och paprika, fryst

Gör så här: 

Sätt ugnen på 250 °C. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skala och riv morötterna. Ansa purjolöken och skär i skivor. Pressa vitlök. Hetta upp olja i stekpannan och bryn köttfärs tillsammans med purjolök, vitlök och morötter. Tillsätt krossade tomater och låt småputtra cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Varva pasta och köttfärsröra i en ugnsform. Häll över osten och gratinera i cirka 10 minuter högt upp i ugnen.

Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt grönsaksmixen och ta av kastrullen från plattan. Låt stå 2 minuter. Häll av vattnet.

Servera gratängen tillsammans med grönsakerna.

Tänk på att

Experimentera och variera gärna med olika ingredienser och smaksättningar. Tänk bara på att undvika kryddor som innehåller salt. Ett tips är att komponera måltiderna enligt tallriksmodellen. Både färska och frysta grönsaker går bra att använda. För att få variation kan man koka kött, helt eller delvis i till exempel krossade tomater, vatten, kokosmjölk, matlagningsgrädde, havregrädde och/eller lätt creme fraiche.

Senast uppdaterad: 2024-01-12 11:26