Utlysning: Halmslöjdsresidens i Åsnebyn

Nu utlyser vi två platser till ett slöjdresidens 7–12 juni i Åsnebyns kulturreservat i Dalsland. Här kan du fördjupa ditt arbete med halm, utforska materialet och dess uttrycksmöjligheter. De antagna slöjdarna får boende, arbetsro och ett arvode på 7 000 kronor. Sista ansökningsdag 4 april.

Är du slöjdare som vill fördjupa ditt arbete med halm? Här finns möjlighet att göra det på en av Västra Götalandsregionens mest fridfulla platser – Åsnebyns kulturreservat några kilometer utanför Mellerud i Dalsland.

Kanske vill du fläta och sy hattar under en vecka, binda korgar, bikupor eller skor, eller skapa halmskulpturer – du väljer själv hur du vill använda denna vackra och smarta resurs. Residenset har plats för två deltagare, du kan söka ensam eller tillsammans med någon annan.

Också i Dalsland, strax utanför Bengtsfors, ligger Halmens Hus. Under residenset kan du få råd och stöd från experter därifrån. Där pågår också ett projekt där privatpersoner odlar svedjeråg, en gröda som lämpar sig för halmhantverk, med målet att fläta en egen hatt, något man gjort i norra Dalsland i 150 år. Projektet heter Odla din hatt, och drivs av Halmens hus med stöd av Förvaltningen för kulturutveckling.

Vem kan söka?

Du som arbetar med eller förkovrar dig inom slöjdens material, tekniker och processer samt har grundläggande kunskaper i halmslöjd.

Du som söker behöver ha en tydlig tanke om vad du vill undersöka eller utveckla, och kunna beskriva din projektidé i ansökan.

Vi tar emot ansökningar från hela landet, sökanden från Västra Götalandsregionen prioriteras i urvalet.

Det här erbjuder vi

  • En veckas boende i drängstugan på Åsnebyn. Enkel standard men omåttligt fridfullt.
  • Arvode på 7 000 kronor + moms och resekostnader
  • Möjlighet att arbeta med halmslöjd i stugan, på logen eller under något av de fina träden.
  • Fin slöjdhalm
  • Möjlighet till handledning av halmexperter på Halmens Hus

Ditt åtagande

  • Att arbeta inom ramen för din egen ansökan
  • Att göra ett dagligt inspel på hemslöjdskonsulenternas Instagram
  • I residenskonceptet ingår att medverka i någon form av publikt möte. Det kommer att ske den 3 september under Halmbiennalen i Bengtsfors. Det kan vara en enkel presentation av ditt arbete eller en workshop.
  • Efter residensets slut skicka in tre fotografier och några meningar om din tid och ditt arbete på Åsnebyn.

Så här söker du

Du ansöker genom att fylla i ett digitalt formulär som du hittar här...

I ansökan behöver du kort beskriva din bakgrund och förkunskap inom halmslöjd. Du behöver också beskriva din projektidé, alltså på vilket sätt du vill använda veckan och vad du vill undersöka eller utveckla.

Sista ansökningsdag 4 april.

Om Åsnebyn

Att komma till Åsnebyn är som att ta ett steg tillbaka i tiden, fast ändå inte. Gården bjuder på ett spännande landskap fyllt med natur- och kulturupplevelser, allt från järnålderns gravar till 1900-talets jordbrukslandskap. Gården är den sydligaste i Åsnebyn och ligger strax söder om Mellerud. Fastigheten donerades 1993 till Hushållningssällskapet av Olof Andersson. År 2008 utnämnde Länsstyrelsen gården till kulturreservat. Kulturreservatet drivs av Hushållningssällskapet Västra med stöd av Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Åsnebyn ligger någon kilometer söder om Mellerud, med tågstation och affärer. Läs mer om Kulturreservatet Åsnebyn på asnebyn.se

Frågor

Har du frågor kring residenset kontakta länshemslöjdskonsulent Jonatan Malm på e-post: jonatan.p.malm@vgregion.se 

Slöjdresidenset arrangeras av hemslöjdskonsulenterna på Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen i samarbete med Halmens Hus och Kulturreservatet Åsnebyn.

Läs mer om vår treåriga satsning på slöjdresidens här...

Jonatan Malm

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer

Maria Claesson

Länshemslöjdskonsulent

Telefonnummer