Kulturförvaltningen på Västerhavsveckan

Just nu pågår Västerhavsveckan, nio fullspäckade dagar om havet för alla åldrar. Den 3–11 augusti kan du vara med på aktiviteter längs hela västkusten! Göteborgs naturhistoriska museum arrangerar en rad programpunkter – och fredagen den 9 augusti kan du kliva in i den Malmska valen. På Vitlycke museum får du veta mer om forntida fiskeredskap.

Programpunkter (i urval) arrangerade av Göteborgs naturhistoriska museum.

Tisdag 6 augusti kl. 11.00 – upptäck strandens liv och mångfald
Upptäck strandens liv och mångfald vid Askimsbadet, Göteborg, tillsammans med pedagoger och forskare från Slottsskogen, Göteborgs naturhistoriska museum och Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier. 

Onsdag 7 augusti kl. 13.00 – film: Sveriges saltaste kust
Följ med längs bohuskusten i denna unika dokumentär. I filmen möter vi forskare och fiskare som berättar om hoten mot och hoppet för miljön och den biologiska mångfalden. Inspireras av folk som städar bottnar och stränder, återvinner material ur skräpet och tillverkar nya smarta produkter. Hör om spännande program som ska hjälpa torsk, blåmussla, koraller och ålgräs. En film av Stefan Edman, Peter Muld och Lisa Sihlberg. 

Torsdag 8 augusti kl. 13.00 – visning: Möt laxar, björnar och piraternas stora skräck!
Skogen är skogen och havet är havet, eller? Följ med museets pedagog Lotta Backman på en tur genom museet och upptäck att skogen och havet hör ihop. Du kommer att få möta björnar, laxar och djuren som fick piraterna att darra av skräck. Är det hajar, bläckfiskar, valrossar eller kanske en mussla? Samling i Göteborgs naturhistoriska museums foajé.

Torsdag 8 augusti kl. 15.30 – föredrag: Klimatförändring och havens framtid
Haven är livsviktiga för livet på jorden – men hur mår de egentligen? Hur påverkas människor, djur och väder av klimatförändringarna? Och vad behöver hända för att vi ska kunna se några ljuspunkter i framtiden? Kom och lyssna på Ola Kalén, oceanograf vid SMHI och expert på havsklimat.

Fredag 9 augusti kl 13–16 – kliv in i Malmska valen
Malmska valen strandade i Askimsviken 1865 och är världens enda monterade blåval. Vår gamla val har käkarna öppna under hela Västerhavsveckan, så att du kan kika in i valens buk. På fredagen kan du även kliva in i dess inre.

Lördag 10 augusti kl 18.00 – föredrag: Den okända maten från havet
Kennet Lundin från Göteborgs naturhistoriska museum och Klas Malmberg berättar om spännande mat från havet. Provsmakning av havswok med tång och sjöpung. 

Fler aktiviteter på Göteborgs naturhistoriska museums hemsida
Här hittar du alla aktiviteter som Göteborgs naturhistoriska museum arrangerar under Västerhavsveckan:

Västerhavsveckan 2024 - Göteborgs naturhistoriska museum (gnm.se)

Tisdag 6 augusti, Vitlycke museum  – forntida fiskeredskap
Även Vitlycke museum arrangerar en programpunkt under veckan. Tisdagen den 6 augusti kl. 13.00-14.00 lär du dig mer om forntida fiskeredskap och hur vi idag kan äta mera hållbart med havet som skafferi. Läs mer...

Söndag 11 augusti kl. 11.00 – Stör gärna i Frihamnen
Kom och hör om återintroduktionen av atlantstören! Bakom projektet står Sveriges sportfiske och fiskevårdsförbund, Göteborgs naturhistoriska museum, Göteborgs universitet, Havs- och vattenmyndigheten, Artdatabanken samt Länsstyrelsen. Här får du chansen att träffa Linnea Jägrud som leder projektet. Dessutom får du se en livs levande stör!

Västerhavsveckan – fullständigt program
Mer information och fullständigt program för Västerhavsveckan hittar du här.