Bild

Bild är ett bra första steg för den som vill skapa digitala material men som inte känner sig redo att kommunicera via film. Rätt bild kan förstärka ett budskap och vara ett bra verktyg för den som vill utnyttja nätets möjligheter för lärande.

Det finns mycket fritt material på nätet som kan användas men det bästa är att fotografera eller illustrera själv. Då får du full kontroll på alla upphovsrättsliga frågor. Att använda bilder kräver eftertanke och en tydlig pedagogisk idé om vad det är som ska förmedlas.

Fler tips:

  • .jpg/.jpeg är generellt ett bra format för att spara fotografier då filstorleken blir liten samtidigt som kvaliteten är god. För grafiska element är istället .png bättre.

  • De flesta av dagens telefoner har väldigt bra kameror som kan räcka långt.

  • Använd gärna ett stativ för att få bättre stabilitet och undvika skakningar.

  • Bilder som infogas i ett presentationsprogram och sparas i ett filmformat upplevs som film.

  • De flesta organisationer har egna bildbanker med fria bilder som får användas för olika ändamål. Prata med kommunikationsavdelningen om du är osäker på vad det är som gäller.

  • Om du fotograferar – glöm inte att du ska få godkännande från de personer som finns med på bilderna. Godkännandet bör vara skriftligt. Tänk särskilt på minderåriga och patientbilder – här finns särskilda regler att förhålla sig till. Prata med kommunikationsavdelningen.

  • Tänk på tillgängligheten - om du ska visa text ska du använda text och inte visa texten som en bild. Om du visar text som en bild kan inte ett skärmläsarverktyg läsa upp innehållet. 
  • Tänk på tillgängligheten - skriv alt-text till bilder, diagram, logotyper och skärmdumpar.

Mer om bilder och bildhantering i VGR

Creative Commons

Creative Commons är ett system av licenser som gör det möjligt för en upphovsman (den som skapar ett verk) att dela med sig av sitt verk utifrån vissa givna förutsättningar, med hjälp av licenser. Om du vill använda ett verk med en Creative Commons-licens är det viktigt att du väljer ett verk med rätt licens för ändamålet, att du uppger vem som är upphovsman och att du skriver ut licensen.

Creative Commons

För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg

Inom Västra Götalandsregionen finns flera olika programvaror som passar för bildredigering. Här presenteras ett urval.

Adobe Photoshop Elements

Standardprogram för bildredigering och bildskapande.

Adobe Photoshop Pro

Program för avancerad bildredigering och bildskapande. Programmet kräver fördjupad kunskap för att kunna utnyttja alla möjligheter.

Adobe Illustrator CC

Program för vektorgrafik och illustrationer.

Adobe Creative Cloud

Programsvit för komplett mediehantering. Innehåller alla Adobes produkter.

Skärmklippverktyget

Skärmklippverktyget är ett enkelt verktyg som kan användas för att skapa en bild av innehållet på hela eller delar av din datorskärm. Verktyget hittar du bland datorns program. Öppna skärmklippverktyget och markera den del av skärmen som du vill skapa en bild av. När du har skapat bilden kan du bland annat göra markeringar på bilden med den överstrykningspenna som finns i verktyget.

Paint

Paint är ett enkelt ritprogram där du kan rita för hand med penna eller pensel, konstruera enkla figurer och infoga textrutor. I programmet är det också möjligt att rotera och ändra storlek på bilder.