Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Psykiatriavdelning 10

Kontaktuppgifter

Telefon

Telefontider

måndag - söndag
dygnet runt

Växeltelefon

Öppettider

måndag - söndag
dygnet runt

Besökstider

måndag - fredag
13:00 - 19:00

Besöksadress

Lasarettsgatan 1
442 41 Kungälv

Läs mer

Psykiatriavdelning 10 är inriktad mot beroendepsykiatrisk vård samt vård för olika allmänpsykiatriska tillstånd. Avdelningen har tolv vårdplatser.

Avdelningen arbetar bland annat med akut abstinensbehandling eller planerad nedtrappning/utsättning av beroendeframkallande läkemedel. En del av uppdraget handlar även om att observera och identifiera eventuell psykiatrisk samsjuklighet.

Arbetet bedrivs i enlighet med nationella riktlinjer och utifrån lokala planer för samverkan. Vi eftersträvar en individanpassad vård och en hög grad av delaktighet där patientens vårdplan är ett styrande dokument. Vi vill gärna involvera anhöriga och närstående i vården och beaktar alltid eventuella barns behov av stöd eller andra insatser. Arbetet sker i samverkan med vårdgrannar, socialtjänst och socialmedicinska mottagningar. 

Din vistelse hos oss

Du kommer att tilldelas ett omvårdnadsteam bestående av minst en sjuksköterska och två skötare. Tillsammans kommer ni att formulera en vårdplan med målsättning för vården på avdelningen. Denna revideras under vårdtiden. Du får också ett strukturerat dags- och veckoprogram med morgonsamling och schemalagda aktiviteter liksom inbokade samtal med kontaktpersoner. Du kommer att ha en pärm där du kan följa din vård och få information.

 • Nedtrappning/uttrappning sker enligt schema som du kan erhålla skriftligt.
 • Regelbunden provtagning och skattningar enligt avdelningens riktlinjer.
 • Eventuell daglig skattning av abstinenssymtom liksom ifyllande av dagbok.
 • Adekvat läkemedelsbehandling. Denna diskuteras på läkarsamtal. Eventuella önskemål kan tas upp med kontaktpersoner i förväg.
 • Samtal med överläkare minst en gång i veckan.
 • Individuellt anpassad behandling avseende eventuell kontakt med arbetsterapeut, psykolog, sjukgymnast eller socionom.
 • Möjlighet att träffa klinikens barnombud.
 • Anhöriga kommer att erbjudas samtal för stöd och information.
 • Minderåriga barn kommer att erbjudas stöd och information.
 • Samplanering sker med eventuell öppenvård, primärvård eller socialtjänst. Om det är aktuellt kommer avdelningen att kalla till vårdplanering.
 • Uppföljning sker med tidigare etablerad kontakt.

På avdelningen finns det möjlighet att delta i aktivitetsgrupper såsom grupp för ångesthantering, grupp för problemlösning, beroendegrupp, aktivitetsgrupp, föräldragrupp eller grupp för promenad och styrketräning. Du har också möjlighet att erhålla öronakupunktur eller boka tid i ett lugnt rum.

Avdelningen besöks regelbundet av Anonyma Alkoholister (AA), Anonyma Narkomaner (NA) och Länken.

Checklista inför din vistelse

 • Det är bra om du i förväg bestämmer vilka som får besöka dig under din vårdtid.
 • Läkare bedömer om hur och när det är lämpligt att du kan gå ut på egen hand. I början av vårdtiden vill vi oftast att du är kvar på avdelningen och om du går ut att du har personal med dig. För dig som röker finns det bestämda tider då detta är möjligt.
 • Du kan komma att behöva dela rum.
 • Egna läkemedel tas om hand vid inskrivningen.
 • Våld, hot och skadegörelse är förbjudet liksom bruk av alkohol och droger.

Vi som arbetar här

Vården bedrivs i kontaktmannateam med sjuksköterskor, skötare och läkare. De flesta som arbetar på avdelningen har utbildning i någon form av samtalsmetodik, oftast motiverande samtal.

Avdelningen har tillgång till heldygnsvårdens resursenhet som består av arbetsterapeut, psykologer, fysioterapeut, fysioterapeutassistent och socionomer. Alla som arbetar på avdelningen har tystnadsplikt.

Ansvariga för avdelningen

Stefan Svanström, vårdenhetschef
Telefon: 070-203 69 89
E-post: stefan.svanstrom@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2023-09-06 12:41