Referensgrupp för verksamhetsstöd kultur

Kulturförvaltningen anlitar ett antal referenspersoner som en rådgivande resurs i handläggningen av ansökningarna till verksamhetsstöd kultur.

Kulturnämnden beslutar hösten 2025 om fördelningen av verksamhetsstöd kultur för perioden 2026–2028. Kulturförvaltningen i Västra Götalandsregionen ansvarar för handläggningen av inkomna ansökningar inför kulturnämndens beslut.  

Som rådgivande resurs i handläggningen är ett antal referenspersoner (sakkunniga) anlitade av Kulturförvaltningen. Referenspersonerna ska i handläggningen bidra med perspektiv så som konstnärlig kvalitét, genomförandekraft och omvärldsspaning inom sitt konst- eller kulturområde.  

Referenspersonerna har valts ut bland de som sökte uppdraget genom en öppen utlysning hösten 2024 och beskrivs här nedan.  

Anna Byvald, film: Baserad i Göteborg. Filmproducent med en mångsidig bakgrund inom videokonst, animation och musik. Sedan 2005 har hon producerat och samproducerat både svensk och internationell film, varav två filmer har tilldelats Guldbaggen. Är sedan hösten 2023 är ledamot i Konstnärsnämndens arbetsgrupp för teater och film, där hon är delaktig i att bereda projektstöd, arbetsstipendier, resebidrag och internationella utbyten. 
 
Anni-Frid Frisk, litteratur: Baserad i Göteborg. Kulturvetare med särskilt fokus på litteratur. Har varit programansvarig på Kulturhuset Blå Stället i sex år där hon bland annat var projektledare för Angereds Bokmässa. Har även arbetat på ABF med litteraturprogram för ett antal bibliotek. 

Rachel Tess, dans och cirkus: Baserad i Knislinge (Skåne). Koreograf och dansare. Driver Milvus Artistic Research Center (MARC) i Kivik och Knislinge och är curator för performance, dans och koreografi vid Wanås Konst. Har en gedigen utbildning och karriär som dansare och har bland annat dansat för Les Grands Ballets Canadiens de Montreal, Göteborgsoperans balett och Cullbergbaletten i Stockholm. Suttit i jury för intag till utbildningar (främst på kandidatnivå) i Sverige och USA. 

Eleftheria Gerofoka, teater: Baserad i Göteborg. Regissör och skådespelare inom teater, film och tv med bred internationell bakgrund. Utbildad vid bland annat scenskolan i Aten och har studerat fysisk teater, metoder inom den samtida scenkonsten och barnteater. Varit verksam vid bland annat Angereds teater och arbetar nu på Backa teater. Flerårig erfarenhet av referensgruppsuppdrag (Kulturrådet). 

Daniel Terres, bild och form: Baserad i Göteborg. Curator, producent och projektledare. Arbetar på Göteborgs konsthall och tidigare verksamhetsutvecklare för urban konst och program på Borås konstmuseum där han även var curator för Borås Art Biennial 2024. Ledamot i Kulturrådets referensgrupp för bildkonst, form och konsthantverk 20222024. 

Gunilla Hansson, bild och form: Baserad i Kungshamn (Bohuslän). Bildkonstnär och konstkonsult i Göteborgs stad. Utbildad på konsthögskolan Valand, Göteborg. Mångårigt engagemang i konstnärsdrivna projekt och föreningar. Har även arbetat på konstskolor, bland annat som handledare på Textil konst, HDK, och mellan åren 2005–2015 varit ansvarig (på delad tjänst) för den konstnärliga grundutbildningen på Gerlesborgsskolan i Bohuslän.  

Hanna Östergren, musik: Baserad i Göteborg. Kulturprojektledare, musiker, tekniker/ljuddesigner inom scenkonst och film, med bred erfarenhet av turnéer nationellt och internationellt, inspelningar, teater, barnmusik, ljudkonst mm sedan många år tillbaka. Har förutom med egna musikprojekt turnerat med GöteborgsOperans danskompani, gjort musikutbildningsprogram för UR, gjort trailers samt musik till lokala teatrar som Hagateatern och Teater Jaguar, men även för Brötz och GöteborgsOperan. Erfarenhet från Göteborgs Stads Kulturförvaltning med handhavande av det regionala arrangörsstödet samt riktlinjer för KUBO, och även som referensperson i urvalsgrupp. 

Helene Larsson Pousette, kulturarv och museer: Baserad i Stockholm. Nyligen avslutat fyraårig tjänst som kulturråd vid Sveriges ambassad i Washington DC, tidigare haft samma tjänst i Belgrad. Har 25 års erfarenhet av museer och kulturarvsfrågor, med utveckling av metoder för att undersöka museisamlingar och arkiv, med utställningar och program, på riksutställningar, Riksantikvarieämbetet, Historiska museet i Stockholm och som medgrundare till Stockholm Kvinnohistoriska. Tidigare ledamot i Konstnärsnämndens och Svenska ICOM:s styrelse.  

Dragan Nikolic, kulturarv och museer: Baserad i Malmö/Lund. Fil. Doktor i Etnologi. Erfarenhet som verksamhetsledare, forskningsansvarig och projektledare inom natur- och kulturarvsområdet samt museer. Tidigare kultursekreterare i Malmö stad, arbetar idag som kulturhandläggare i Lunds kommun med huvudansvar för projekt- och verksamhetsstöd. Ingår i flera kultureventrelaterade referensgrupper i Lund och har erfarenhet från referensuppdrag för kulturprojekt nationellt och regionalt.  

Mia Lindgren, slöjd och hantverk: Baserad i Åmål (Dalsland). Utbildad bland annat i ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Affärsutvecklare för kulturskapare och konsult inom kulturföretagande och kulturekonomi i företaget Brighter business AB. Har sin bakgrund inom hemslöjd där hon varit verksam som bland annat föreläsare, poddare samt hemslöjdskonsulent i Västra Götalandsregionen åren 20092018.