Höstlovet 2023

Välkommen till ett spännande höstlov på våra bespöksmål! Vi har fri entré.

Kusliga artiklar

Spökar det på Vänersborgs museum?

Mystiska fotsteg, klockor som ringer och skuggestalter som skymtar förbi – historierna kring kusliga upplevelser på Vänersborgs museum är många.

Att bemästra rungaldrar

Visst hade det varit praktiskt att kunna använda sig av någon slags trollformel för att få saker att bli som du vill, hämnas på dina fiender, påverka vädret och fuska i sport? Rungaldrar kan användas till mycket och var vanliga i det hedniska Norden. Och de levde även kvar långt efter det att landet kristnats.

Halleberg – en scen för myter och legender

Den glömda staden, de onda hålorna, Hästevads stenar och den grymma ättestupan. Halleberg är en minst sagt mytomspunnen plats. Det finns till och med sägner som förlägger Valhall – Odens hem i den nordiska mytologin – till Halleberg. Men vilka hemligheter ruvar egentligen berget på?

Mörkrets budbärare

Dess svarta, blänkande färg, ryktbara vishet och skrämmande läte. Korpen är en av våra mest mytomspunna fåglar och har funnits vid människans sida i många tusen år. Och den har ett rykte om sig att vara en olycksbådande fågel som ofta förknippas ofta med ond, bråd död.

Greby gravfält

Minnen, berättelser och händelser. Gravplatser och kyrkogårdar präglas ofta av en särskild känsla. Greby gravfält i närheten av Tanums världsarv är en plats där man nästan kan höra de förflutnas röster eka mellan de flera meter höga gravstenarna.

Faran som fladdrar i natten

Fladdermusen är ett av våra mest mytomspunna djur. En blind mus som kan flyga. En farlig blodsugare. En gullig insektsätare. Det finns alla sorters! Och dessutom förekommer dessa läderlappar över hela jordklotet.

Tingbergs kulle – en plats dränkt i blod

Strax utanför Lödöse ligger Tingbergs kulle – en dramatisk plats med en mörk historia. Här har tjuvar och mördare mist sina liv genom stegling, hängning och halshuggning under århundraden.