Biblioteket i byarna

Två kvinnor står på en scen, en är klädd i en gul klänning, den andra bär rutiga byxor och en svart tröja. De pratar båda två, bakom dem syns en stor skärm med text och bilder. I mitten av bilden syns bakhuvudet på en kvinna i den lyssnande publiken.
Sanna Godenäs presenterar Biblioteket i byarna på Bibliotekscenen, Bok- och biblioteksmässan september 2024.
Fotograf: Helén Andersson

Genom att ta verksamheten ut till byarna i kommunen har biblioteket i småländska Aneby utvecklat sin biblioteksverksamhet och kommit närmre användarna.

- Att väva in närsamhället och känna gemenskap kring det vi arrangerar tillsammans är ett bra arbetssätt. Det är liv, rörelse och kultur i hela kommunen på ett väldigt enkelt sätt, säger Sanna Godenäs, bibliotekarie och samordnare på Aneby bibliotek.

Utåtriktat arbete

När Aneby kommun år 2019 varslade om besparingar ville biblioteket hitta nya utvecklings- och verksamhetsvägar. Efter några år av kartläggning av byarna runt huvudorten Aneby, kunde biblioteket 2022 fördjupa arbetet i projektet Biblioteket i byarna, BiB. Ett arbete som nu är implementerat i ordinarie verksamhet och ett naturligt arbetssätt för biblioteket, även om det tar mer tid.

- Mitt arbete handlar till stor del om att vara en utåtriktad bibliotekarie vilket ger mig mindre tid på huvudbiblioteket. Men vi tänker att jag också gör ett pass när jag är ute och arrangerar något. Det är ett sätt att tänka och inget omöjligt att göra, det är bara att försöka ändra sitt arbetssätt, ler Sanna och tillägger att det kanske är lättare att göra i små kommuner där det är närmre mellan olika parter och lättare att testa och se hur det går.

Programarbete

Allmänheten har redan från början fått önska evenemang, både genom en klassisk lapp med kontaktuppgifter på anslagstavlor ute i byarna och på biblioteket i Aneby, och på en önskevägg inne på biblioteket. Ibland hör föreningar av sig med förslag, ibland hör biblioteket av sig till en förening. Beroende på vilka samarbeten som är aktuella försöker biblioteket få till i alla fall två eller tre arrangemang per termin utanför huvudorten Aneby, och numera finns ett väl utbyggt nätverk med olika slags föreningar, ridklubbar, byalag, näringsliv och kyrkor.

- Vi planerar ju ett program varje termin på biblioteket, och om vi tror det är ett arrangemang som skulle passa en förening eller en by kontaktar vi dem och föreslår samarbete. Ett samarbete som kan handla om såväl lokal som finansiering, och det är hittills aldrig någon som sagt nej, säger Sanna och berättar om när biblioteket skulle arrangera en cirkusföreställning med käpphästar och föreslog ett kringarrangemang i stadsparken i Aneby tillsammans med ridklubben.

- Ridklubbens ungdomssektion gjorde en käpphästhinderbana och sålde egen fika innan föreställningen. De fick in pengar till sin förening och biblioteket stod för föreställningen.

Bokskåp

Sedan tidigare har biblioteket depositionsverksamhet med böcker på strategiska platser runt om på landsbygden, platser man vet folk vistas i. Genom ett samarbete med en gymnasieskola i Eksjö där elever tillverkade och designade små bokskåp, finns nu också sex bokholkar utplacerade i de sex byar där det bor flest barn.  Bokskåpen innehåller många barnböcker, men det finns något för alla och tanken är att efterhand anpassa innehåll efter önskemål. I varje skåp finns också en bokbytarhylla för egna bokbyten.

- Man tar de böcker man vill ha, har dem så länge man vill eller behöver, och ställer sedan tillbaka dem. Precis som med depositionerna fast mer tillgängligt. Bokskåpet är ju öppna dygnet runt och du kan gå förbi på kvällen med hunden och ta en bok i farten.

Is i magen

Samarbetet med kyrkor och föreningar är bra på många sätt, och Sanna menar att det är en guldchans att kunna låna en lokal när man vill arrangera något. Men också att alla möten med människor öppnat upp för nya samarbeten där fler fått upp ögonen för att biblioteket är mer än bara böcker.

- Vi ser en större rörlighet i kommunen där folk reser mellan byarna och där fler från huvudorten Aneby reser ut till småbyarna för något evenemang, säger hon menar att det är en effekt av deras arbete. 

- Men det tar tid att etablera nytt arbetssätt och nya samarbeten. Man måste ha lite is i magen, vara lite påstridig och envis och visa att här är vi.

Text: Helén Andersson

Läs om hur samverkan ger samlingspunkter i Färgelanda här

Läs om tio års satsning på barns läsning i Eskilstuna här

Läs Mitt biblioteksminne med Mårten Melin här

Fakta

Projektet Biblioteket i byarna pågick hösten 2022 till våren 2024 med stöd av pengar från Stärkta bibliotek.

Noll27 besökte Aneby 2019 när arbetet inleddes. Läs artikeln här Synligt landsbygdsbibliotek