Mona Eng
Därför hör 70-åringar i Göteborg bättre idag än på 1970-talet!
Handledare: Maria Hoff1, André Sadeghi1,2, Ulf Rosenhall1,2, Radoslava Jönsson1,3
1Institutionen för neurovetenskap and fysiologi, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, 2Habilitering och Hälsa, Västra Götalandsregionen, 3Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, 4Avd för öron-, näs och halssjukdomar, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg
Om vi kan göra val i vår livsstil som främjar en god hörsel, kan vi även förbättra möjligheten till en bra livskvalitet som äldre!
Bakgrund
Tidigare forskning har visat att 70-åringar boende i Göteborg har fått bättre hörsel över 4 årtionden. På 1970-talet hade 53% män och 37% kvinnor en hörselnedsättning, 2014 hade siffrorna minskat till 28% respektive 23%. Störst skillnad syntes i de högre frekvenserna.
Syfte och metod
Denna studie vill undersöka orsakerna till den förbättrade hörseln, och framför allt fokusera på livsstilsfaktorer som går att förändra. I studien och analyserna ingår:
- Två kohorter 70-åringar: födda 1901-07 (n=674) och födda 1944 (n=1114)
- Variablerna utbildning, yrkestillhörighet, kardiovaskulära sjukdomar och rökning
- Ett medelvärde baserat på hörtrösklar för toner på fyra frekvenser
Preliminära resultat
De preliminära analyserna indikerar att den förbättrade hörseln hos 70-åringarna har påverkats av en högre utbildningsgrad, en minskad tillhörighet i arbetaryrken samt mindre rökning i den senare kohorten.
Nytta
För att främja en god hörselhälsa och därmed minska allvarliga konsekvenser av hörselnedsättning, som till exempel depression, isolering och försämring av kognitiva funktioner, bör vi arbeta preventivt. Ett sätt är att undersöka och informera om livsstilsvanor som har en inverkan på hörselsystemet. Denna studie visar på att en högre socioekonomisk status (utbildning och yrke) samt mindre rökning påverkar hörseln positivt.
Illustration
Födda 1901-1907, vid 70 års ålder gar 53% av männen och 37% av kvinnorna hörselnedsättning.
Födda 1944, vid 70 års ålder har 28% av männen och 23% av kvinnorna hörselnedsättning.