Digitalt test

Det finns många möjligheter att skapa självrättande digitala test som innehåller olika frågetyper. Om en lärplattform används finns ofta en särskild funktion för att skapa sådana test.

Ett alternativ till lärplattform är att använda ett molnbaserat gratisverktyg och dela test via en länk. Om utbildaren har tillgång till en lärplattform är det bra att använda denna. Det underlättar för både deltagare och utbildare att ha allt material som hör ihop med en utbildning samlat i en och samma digitala lärmiljö.

Ett digitalt test kan skapas på många sätt och användas i många olika sammanhang. Ett bra sätt kan vara att göra i ordning ett antal test där deltagaren kan mäta sina egna kunskaper inom det aktuella området. Det skapar motivation till fortsatt lärande samt hjälper utbildaren att möta deltagarna på rätt kunskapsnivå. Om testet är självrättande får deltagarna omedelbart återkoppling vilket kan vara en fördel. Utbildaren kan senare ha en dialog med deltagarna om deras resultat.

Vanliga frågetyper är: rätt/fel, flervalsfrågor, fritext, fyll i det ord som saknas, para ihop, placera i rätt ordning och markera i bild.

Vissa lärplattformar kan också hantera rörlig bild och ljud i sina testverktyg. Då ökar möjligheten för utbildaren att variera testernas utformning och anpassa dessa efter ämne och målgrupp. 

För dig som använder Västra Götalandsregionens IT-verktyg: 

Lärportalen

Lärportalen innehåller både en inbyggd funktion för att skapa tester och det integrerade verktyget H5P där du kan skapa tester på ett lite enklare sätt. H5P-verktygets tester kan upplevas som visuellt mer tilltalande samt har fördelen att de är helt responsiva och anpassar sig efter den skärm som deltagaren använder.

Camtasia och Articulate Storyline

Camtasia och Articulate Storyline är två program som kan användas till produktion av digitala utbildningar. De hanterar film, ljud, skärminspelningar och det finns även möjlighet att skapa interaktivt material i form av självrättande test. Innehållet kan sedan packas samman och publiceras i format som SCORM och HTML5.