Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hemlagad järnberikad gröt

När barnet är runt ett halvår behöver maten innehålla mer järn. Barngröt som du köper i affären är järnberikad och därför en god järnkälla för barn. En portion köpt berikad barngröt innehåller cirka 2,5 mg järn per portion, vilket motsvarar cirka 1/3 av dagsbehovet av järn. Om du vill variera med hemlagad gröt är det bra att järnberika gröten själv, se förslag nedan.

Hemlagad järnberikad gröt

Berikning per portion

1/2 skiva (3,5 g) smulat järnrikt Tunnpaltbröd (Järninnehåll: 1,75 mg)
1 tsk rapsolja
Mixa eller mortla brödet och blanda ner tillsammans med oljan i valfritt recept.

Havregrynsgröt

1/2 dl mixade havregryn
1-1 1/2 dl vatten
Koka upp vatten och havregryn. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Går utmärkt att göra i mikron. 

Polentagröt

1 msk polentagryn
2 dl vatten eller mjölk
Vispa ner grynen i kokande vatten. Låt koka cirka 5-8 minuter under omrörning. 

Rågmjölsgröt

½ dl grovt rågmjöl
2 dl vatten
Koka upp vattnet. Tag av kastrullen från värmen och vispa ner mjölet. Koka på svag värme under omrörning i cirka 10 minuter. Kan även smaksättas med russin eller annan torkad frukt.

Blanda vatten/mjölk och Maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka någon minut. 

Bovete/hirsgröt

½ dl hel hirs- eller bovetegryn
1½ dl vatten
Bryn grynen i olja cirka 5 min under omrörning. Tillsätt vattnet och låt koka i 10 minuter. Låt stå för att svälla i cirka 30 minuter före serveringen.
Med hirsflingor eller boveteflingor kan man koka gröten på kortare tid.

Senast uppdaterad: 2024-03-22 09:35