Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Blandade barnmatsrecept

Tips: Färdig puré kan klickas ut på ett bakplåtspapper och ställas i frysen en stund. När klickarna stelnat, ta bort dem från pappret och förvara i plastpåse. Lätt att ta fram och tina en frusen klick.

Det går även bra att fördela den färdiga purén/såsen i istärningsfack. Slå ut kuberna när maten är frusen och förvara kuberna i större fryslådor eller fryspåsar.

Frikadeller

  • 300 g köttfärs
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk potatismjöl


Gör så här:

Blanda mjölk, färs och potatismjöl. Rulla eller spritsa små bollar och koka dem i vatten. Frikadellerna är färdiga när de flyter upp till ytan. Mosa frikadellerna tillsammans med flytande margarin.

Dill, persilja och örter är bra kryddor och ger lite extra färg.

Lins- och sötpotatispuré

En komplett vegetarisk måltid!

  • 1 dl skalad och tärnad sötpotatis
  • ½ dl majs (frusen eller på burk)
  • 1 dl kokosmjölk, lätt
  • 2 msk röda linser
  • 2 tsk rapsolja, olivolja eller flytande margarin

Gör så här:

Koka upp allt och låt det puttra under lock tills sötpotatisen och linserna är mjuka, cirka 15 minuter. Mixa allt med en stavmixer till önskad konsistens. Blanda i några matskedar vatten för en lösare konsistens vid behov. Med hjälp av en kökssil kan man sila bort majsskalet om bebisen behöver helt slät puré. Går bra att frysa in i lämpligt stora portioner.

Mosat ägg

  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • ½ tsk flytande margarin

Gör så här:

Hårdkoka ägget, mosa med gaffel tillsammans med vatten och margarin.

Sås till maten

Gott även för små barn!

Liten sats:

  • 1 msk matfett
  • ½ msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk

Stor sats:

  • 3 msk matfett
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter mjölk

Gör så här:

Smält fett i en kastrull, rör ner mjölet, späd med vätska under omrörning. Låt koka upp, därefter småkoka i cirka 5 minuter. Det går bra att använda spadet från fisk/kött eller grönsakskok, som vätska istället för mjölk. Såsen kan smaksättas med till exempel citron och/eller dill.

Äggröra

  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 tsk flytande margarin


Gör så här:

Blanda ägg, mjölk och margarin i en kastrull. Rör runt och hetta upp tills äggröran är krämig.

 

Senast uppdaterad: 2024-02-23 12:15