Kokt torsk med äggsås och pressad potatis

Fisk med äggsås och pressad potatis

4 portioner

  • 2 ägg
  • 8–10 potatisar, cirka 800 g
  • 250 g ärtor, frysta
  • 400 g vit fiskfilé, exempelvis torskfilé
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2 dl lättmjölk
  • 1–2 msk flytande matfett
  • Hackad dill, färsk eller fryst
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Koka äggen i cirka 10 min så att de blir hårdkokta. Lägg äggen i kallt vatten så att de kallnar.

Borsta eller skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten och en nypa
salt. Vattnet ska precis täcka potatisen. Koka upp, minska sedan värmen och
koka potatisen mjuk under lock ca 20-30 minuter. Känn efter med provsticka
eller gaffel när den är mjuk. Häll av kokvattnet. Pressa potatisen eller mosa med gaffel. Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt ärtorna och ta av kastrullen från
plattan. Låt stå 2 min. Häll av vattnet.

Skär den vita fisken i kuber. Vispa ut mjölet i vatten i en låg, vid kastrull. Tillsätt mjölk och matfett. Låt koka upp under omrörning. Koka några minuter tills såsen blir lagom tjock. Lägg ner fiskbitarna i såsen och låt sjuda cirka 5 minuter. Hacka äggen och strö över. Smaka av med dill, peppar och lite salt.

Servera torsk och äggsås tillsammans med pressad potatis och gröna ärtor.