Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Mat och hälsa

Vad vi äter har stor betydelse för hälsan genom hela livet. Hälsosamma matvanor kan bidra till förebygga många vanliga sjukdomar, såsom hjärt-/kärlsjukdomar, typ 2 diabetes, vissa cancerformer samt obesitas. Hälsosamma matvanor kännetecknas av att äta mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter (ärtor, bönor, linser) frukt, bär, nötter och frön, välja fullkornsprodukter, fisk och skaldjur, växtbaserade matfetter och magra mejeriprodukter samt ha ett lågt intag av rött kött och chark, salt och socker. Bilden nedan symboliserar hälsosamma matvanor.

Hitta ditt sätt att äta grönare, lagom mycket och röra på dig! 

Broccoli i närbild.

Mer

  • Grova grönsaker
  • Baljväxter
  • Frukt och bär
  • Fisk och skaldjur
  • Nötter och frön
  • Rörelse i vardagen
En skål med olja

Byt till

  • Fullkorn
  • Nyckelhålsmärkta matfetter och oljor
  • Magra mejeriprodukter
Röda godishjärtan i en skål

Mindre

  • Rött kött och chark
  • Salt
  • Socker
  • Alkohol

Fullkorn

Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn. Fullkorn är bra både för hälsan och miljön. Fullkorn kan minska risken för typ-2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, tjock- och ändtarmscancer. Det är bra att även små barn tidigt får lära barn tycka om mat med fullkorn, eftersom det påverkar hälsan i stor utsträckning. Läs mer om fullkorn här Råd om bra mat - fullkorn - Livsmedelsverket

Frukt och grönsaker

Grönsaker, baljväxter, frukt och bär är en viktig del i en hälsosam kost. Barn under 4 år rekommenderas att få grönsaker, baljväxter, frukt och bär vid alla måltider. Barn mellan 4–10 år rekommenderas 400 gram per dag. För barn över 10 år och vuxna rekommenderas 500 g per dag. Läs mer om frukt och grönt här Råd om bra mat - frukt och grönsaker - Livsmedelsverket

Salt

Det är bra att begränsa mängden salt hos både barn och vuxna. Tänk dock på att den lilla mängd salt som används bör vara jodberikad. Läs mer om salt här Råd om bra mat - salt - Livsmedelsverket

Socker

Det är klokt att begränsa sötsaker, eftersom socker innehåller många kalorier men ingen näring. Det är särskilt viktigt för barn som växer mycket och har ett relativt sett högt näringsbehov. Sockersötad dryck ökar risken för övervikt eftersom det ger många kalorier men mättar dåligt. Socker ökar även risken för karies. Läs mer om socker här Råd om bra mat - socker - Livsmedelsverket

Rött kött och chark

För hälsan är det bra att dra ner på rött kött och chark. Med rött kött menas kött från fyrbenta djur som nöt, gris, lamm, ren och vilt. Näringsrika alternativ till rött kött är till exempel fisk, kyckling, bönor, kikärter, linser eller tofu samt nötter och frön. De ger både järn, protein och andra viktiga näringsämnen. Läs mer om rött kött och chark här Råd om bra mat - kött och chark - Livsmedelsverket

Nyckelhålet från Livsmedelsverket

  Om Nyckelhålet från Livsmedelsverket
Nyckelhålet från Livsmedelsverket

Nyckelhålet - ett hjälpmedel för hälsosamma matval. Väljer du nyckelhålsmärkt får du:



 

 

Matvanekollen - testa dina matvanor

Med Matvanekollen hos Livsmedelsverket kan du testa dina matvanor och även få råd om vad just du kan göra för förändringar för att få ännu mer hälsosamma matvanor.

Gör testet på Matvanekollen.

Läs mer om bra matvanor

På 1177.se finns mycket bra att läsa om hur du kan äta för att din kropp ska må så bra som möjligt. Du kan läsa om hur du äter hälsosamt. Du kan också läsa om vegetarisk mat och om olika typer av näringsämnen som din kropp behöver.

Äta för att må bra - 1177

 

Senast uppdaterad: 2024-03-28 14:21