Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Veckomeny 4

Wokgrönsaker i köttfärsen och rotsaker i soppan maxar innehållet av vitaminer, mineraler och fiber i din måltid. Här hittar du också hemgjorda fiskpinnar.

Här finner du recept och inköpslista som utskrivningsbar pdf

Måndag 

Renskavsgryta med palsternacksmos

4 portioner

  • 1 msk rapsolja
  • 2 förpackningar renskav (480 g) eller liknande viltskav, upptinat
  • 1 hackad gul lök
  • 6 enbär, krossade i mortel
  • 2 msk messmör
  • 2 dl havregrädde eller matlagningsgrädde
  • 3 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • ½ - 1 tsk salt med jod
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl lingon, färska eller frysta
  • Färsk eller fryst persilja

Palsternacksmos:

  • 5-6 potatisar (cirka 500 g)
  • 500 g palsternacka
  • 1 msk flytande margarin
  • 2 dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod

Gör så här: Hetta upp fettet i en stekpanna eller stekgryta och lägg i renskav och lök. Rör om då och då så att köttet blir brynt runt om. Tillsätt enbär, messmör, grädde, vatten och buljongtärning. Rör om och sänk värmen. Låt småkoka i några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt lingon.

Skala potatis och palsternacka och skär i bitar. Koka rotfruktsbitarna i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av nästan allt kokvatten och vispa sönder bitarna med elvisp. Tillsätt flytande margarin och mjölk och vispa till dess att det blivit ett mos. Smaka av med peppar och eventuellt lite salt.

Servera renskavsgrytan med lite strödd persilja på toppen tillsammans med
palsternacksmoset.

Tisdag

Kikärtsgryta

4-6 portioner

  • 4 port bulgur, fullkorn
  • 2 paprikor
  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 tsk curry
  • 1 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 förpackning kokta kikärtor
  • ½–1 tsk salt
  • Svartpeppar
  • Eventuellt 1 dl havregrädde, matlagningsgrädde eller lätt crème fraiche

Gör så här: Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.

Skär paprika och purjolök i bitar. Hacka gul lök och vitlök. Skölj kikärtorna. Fräs paprika, lök, vitlök och purjolök i oljan. Tillsätt curry och rör om. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater samt de sköljda kikärtorna. Smaka av med salt, peppar och eventuellt matlagningsgrädde, lätt crème fraiche eller havregrädde.

Servera kikärtsgrytan tillsammans med bulgur. 

Onsdag

Hemgjorda fiskpinnar

4 portioner

  • 8-10 potatisar (cirka 800 g)
  • 6-8 morötter
  • 400 g vit fisk i fryst block
  • Ströbröd
  • ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Vitpeppar
  • ½–1 tsk salt
  • Cirka 4 msk flytande margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk, eller växtbaserat alternativ
  • 450g fryst spenat, tinad

Gör så här: Skala potatis och morötter. Koka upp 1,5 liter vatten med en nypa salt. Lägg i potatisarna. Tillsätt morötterna när potatisen kokat i 10 minuter. Koka ytterligare cirka 10 minuter. Häll av vattnet när potatisen blivit mjuk rakt igenom.

Lägg mjöl och ströbröd på varsin flat tallrik. Vispa upp ägget i en djup tallrik. Skär det halvtinade fiskblocket i 12-13 fiskpinnsliknande bitar. Salta och peppra fisken. Vänd sedan varje fiskbit i vetemjöl, därefter ägg och till sist i ströbröd. Stek i flytande margarin på medelstark värme ett par minuter på varje sida, tills fiskpinnarna är genomstekta.

Smält 2 msk margarin i en kastrull på medeltemperatur, vispa ner mjölet. Späd med mjölken och låt koka upp. Krama ur vattnet från spenaten och rör ner i såsen. Smaka av med salt och peppar.

Servera fiskpinnarna med stuvad spenat, kokt potatis och morötter.

Torsdag

Enklaste rotsakssoppan

4 portioner

  • 2-3 potatisar (cirka 250 g)
  • 2–3 morötter
  • 1 stor eller 2 små palsternackor
  • 1 liten kålrot
  • ½–1 purjolök
  • ½-1 liter vatten
  • 1–2 grönsaksbuljongtärningar
  • ½–1 tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Matfett till smörgås
  • 4 ostskivor, 17% fetthalt

Gör så här: Skala och dela potatis och rotsaker i bitar. Skölj och dela purjolöken i bitar. Koka upp vatten tillsammans med buljongtärningar. Tillsätt potatisen och  grönsakerna och koka dem mjuka. Tag grytan av plattan och mixa soppan. Soppan kan serveras utan att mixas, välj då först den mindre mängden vatten och späd sedan till önskad konsistens.

Servera soppan med ostsmörgås.

Fredag

Köttfärs med wokgrönsaker

4 portioner

  • 4 portioner havreris
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 400 g nötfärs
  • 2 msk fond eller 1 buljongtärning
  • 1 paket frysta wokgrönsaker (cirka 400 g)
  • ½–1 msk sojasås
  • ½ tsk salt med jod
  • Svartpeppar
  • Sweet chilisås

Gör så här: 

Koka havreris enligt anvisningen på förpackning.

Hacka löken. Fräs löken mjuk i oljan. Blanda ner köttfärsen och fräs några
minuter. Tillsätt fond eller en smulad buljongtärning och wokgrönsakerna. Låt fräsa i cirka 5 minuter och häll över sojasåsen. Smaksätt med salt och peppar.

Servera köttfärswoken med havreris och sweet chilisås.

Senast uppdaterad: 2024-03-28 15:48