Mona Eng, doktorand

Poster till "Hur kan livsstilen påverka vår hörsel som äldre?" Postern finns även i textformat på sidan. Överst visas en skämtteckning av ett äldre par.

Kort om Mona

Arbete: Audionom vid Audionommottagning Vänersborg
Universitetsanknytning: Göteborgs Universitet

Hur kan livsstilen påverka vår hörsel som äldre?

Äldreboom i världen och i Sverige: Antal äldre kommer fördubblas i världen år 2050, år 2040 kommer gruppen 80 år och äldre i Göteborg ha vuxit med 78% Ökat behov av hörselvård: 700 miljoner i världen kommer behöva hörselrehabilitering år 2050, 90% av 85-åringar i Göteborg har hörselnedsättning på minst ett öra Konsekvenser av hörselnedsättning: Den globala kostnaden för obehandlad hörselnedsättning beräknas till $730 miljarder, obehandlad hörselnedsättning kan leda till isolering, depression och demens.

Pågående projekt

De goda nyheterna är att H70-projektet i Göteborg som fokuserar på forskning om äldres hälsa har visat en förbättrad hörsel hos 70-åringar över fyra årtionden (Hoff et al 2018). Orsaken till förbättringen är ännu okänd men kan bero på förändrade livsstilsvanor och förbättrade arbetsförhållanden gällande buller och hörselskydd. Detta avhandlingsprojekt ska studera vilka påverkbara faktorer som har en inverkan på åldersrelaterad hörselnedsättning.

Nytta

Ju mer information och kunskap vi har kring vad som påverkar åldersrelaterad hörsel, desto mer kan vi arbeta preventivt för att främja en god hörselhälsa. Kan vi försena starten av en hörselnedsättning eller minska graden av den, finns det även en möjlighet att mildra de allvarliga konsekvenserna.

Handledare: André Sadeghi 1,2, Maria Hoff¹, Ulf Rosenhall¹, Radoslava Jönsson³
¹Sektionen för hälsa och rehabilitering, Enheten för audiologi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet
²Västra Götalandsregionen, Habilitering och Hälsa, Hörselverksamheten
³Västra Götalandsregionen, Sahlgrenska universitetssjukhus, Hörsel- och balansmottagningen