Åsa Winzell Juhlin, doktorand

Poster som finns i textformat. Överst visas en tv-skärm med texten "det är ett jäkla oväsen".

Kort om Åsa

Arbete: Audionom vid Audionommottagning Göteborg
Universitetsanknytning: Göteborgs Universitet

 

Hörselhälsan hos personer i hög ålder

I Västra Götalandsregionen förväntas andelen invånare över 80 år stiga markant de närmaste 20 åren. Personer som når en hög ålder är generellt sett friskare än tidigare, men trots det antas andelen med behov av exempelvis vård- och omsorgsboende öka.

Hörselnedsättning är mycket vanligt hos äldre personer och kan medföra en ökad risk för bland annat social isolering, depression, demens och fallolyckor. Därför är hörselförbättrande åtgärder av stor vikt för denna åldersgrupp.

Vi undersökte hörselförmågan hos 91 stycken göteborgare i åldern 90-95 år och fann att 98 % av dessa hade nedsatt hörsel, 83 % av en grad som indikerar behov av hörhjälpmedel (figur 1).

Samtidigt så var användningen av hörapparater i gruppen låg. Av de dryga 60 % som hade en eller två hörapparater var det endast 44 % som använde dessa dagligen (figur 2).

Ensam i sällskap med andra

”There´s a hell of a noise” svarade en av de boende på ett vårdhem i England på frågan om varför hen inte använde sina hörapparater. Störande bakgrundsljud, TV- och radio som står på, köksmaskiner och tallriksslammer var andra orsaker som uppgavs som orsak till att flertalet av de tillfrågade hade svårt att delta i de sociala sammanhang som erbjöds med ensamhet och isolering som följd (Pryce & Gooberman-Hill, 2011).

Hörhjälpmedel såsom hörapparater kan vara svårt att använda och vänja sig vid, speciellt i mycket hög ålder. Därför är det viktigt för exempelvis närstående och vårdpersonal att även tänka på de akustiska och ljudmässiga förutsättningarna i omgivningen.

Exempel på kommunikationsfrämjande åtgärder:

  • Dämpa bakgrundsljud
  • Se till att hör- och synhjälpmedel används och fungerar
  • Förbättra ljudmiljön med dukar, textilier, ljudanpassade möbler m.m.
  • Se till att den som lyssnar ser din mun och att du har dess uppmärksamhet
  • Använd normal samtalston och tala tydligt och lite saktare

Framtida forskning

  • För att undersöka upplevelsen av hörselnedsättning och inställningen till hörselfrämjande åtgärder hos personer i mycket hög ålder planeras en kvalitativ intervjustudie att genomföras under 2024-25.