Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Peka, välja, styra

Om man har svårt att peka direkt på en karta eller på en skärm, så kan man använda andra sätt för att välja vad man vill säga och skriva. Dart har stor erfarenhet av att prova ut alternativa styrsätt och man kan vända sig till Dart för att få hjälp med detta. Kontakta någon av våra arbetsterapeuter om du vill veta mera. Här finns många exempel och inspiration kring styrsätt.

Styrsätt - ett bildspel

Den här videon är ett bildspel där vi tipsar om olika sätt att styra.

Skanning

I den här videon får du veta mer om hur skanning till dator fungerar.

Rundtur på hemsidan - ögonstyrd dator

I den här videon får du en rundtur på hemsidan kring vårt material om ögonstyrd dator.
Bild på en ögonpekningsram

Bokstavstavla för ögonpekning

På vår sida om basmaterial hittar du en bokstavstavla om du vill prova exemplet som visades i bildspelet. Titta under rubriken Ögonpekningsram.

Anpassa hur webbläsaren fungerar just för dig

Easy Reading är ett verktyg för att göra det enklare för personer med kognitiva svårigheter att använda Internet. Här kan du se hur det går att anpassa så att det passar just personen som ska använda det. 

Internet på ditt sätt - såhär kan det fungera

"Easy Reading" är ett verktyg som låter användaren anpassa hur hen vill ta till sig informationen på Internet, till exempel genom att förstora text, sätta på bildstöd eller få det uppläst. Här kan du se hur det fungerar.

Alternativa styrningar för kommunikation och digital delaktighet

Under Västsvenska kommunikationskarnevalen 2023 höll Margret, Gunnel och Lisa, arbetsterapeuter på Dart, ett seminarium om alternativa styrsätt och hur man kan möjliggöra kommunikation och digital delaktighet för personer med motoriska svårigheter och hur alternativa styrningar och individuella justeringar kan möjliggöra för fler att använda teknik för kommunikation, vardagsaktiviteter och kunna utvecklas språkligt.

Se bildspelet från presentationen här

En dator med en joystick

Kartläggning av motorik inför val av styrsätt

Inför en utredning av alternativa styrsätt behöver man (bland mycket annat) ha en tydlig bild av personens motoriska förmåga. Här kan du läsa mera om hur arbetsterapeuten, ofta i samarbete med fysioterapeut, gör en kartläggning av motorik inför val av styrsätt.

Senast uppdaterad: 2024-01-03 18:40