Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bildstöd för samtal i vården och vid svåra ämnen

I de mest utsatta situationerna är det oerhört viktigt att kunna förstå och uttrycka sig. Här får du veta mer om bildstöd i vården och vid svåra ämnen som våld och suicid.

Delaktighet - en rättighet för alla patienter

Alla patienter har rätt att vara delaktiga i sin egen vård. Enkel text, översatt text och bilder kan fungera som stöd för patienten och vårdgivaren.

I vårdsituationer har alla som deltar i samtalet rätt att ställa frågor och ge svar, uttrycka önskemål och behov samt förstå talad och skriftlig information. För att lyckas med allt detta krävs att vi ägnar särskild uppmärksamhet åt information och kommunikation. Bilder och enkel text på patientens språk är ett sätt att underlätta samtal och möten i vården.

Bildstöd för att kommunicera i vården

I den här videon berättar Gunilla om hur Dart har arbetat med bildstöd i vården och våra fina fria resurser kring detta.

Hur du hittar materialet på vår webbplats

I den här videon berättar Vera om hur du kan hitta bland vårt stora bildstödsmaterial som är framtaget för vården.

Att kommunicera i utsatta situationer

Den som har svårt att kommunicera löper stor risk för att utsättas för våld. 

Dart har tagit fram material med enkel text och bilder för att ha förebyggande samtal om våld, kunna reda ut när man misstänker att någon blivit utsatt för våld eller kränkning och för samtal med bland annat polis, socialtjänst och psykolog.

Samtal om våld och kränkning

I den här videon berättar Ingrid om hur våld och kränkning mot personer med funktionsnedsättning kan se ut.

Hur du hittar materialet på vår webbplats

I den här videon berättar Vera om hur du hittar bland våra resurser kring att samtala om våld - både bildstöd, filmer och användbara länkar.
Senast uppdaterad: 2024-01-23 13:31