Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Potatismos

Potatismos

4 portioner

  • 1 kg potatis (10-12 medelstora), gärna mjölig sort 
  • Kokvatten 
  • 2-3 dl mjölk
  • ½-1 tsk salt, med jod 
  • Peppar 
  • 1-2 msk flytande margarin

Gör så här: Skala potatisen och dela i bitar. Koka potatisen mjuk under lock. Häll av kokvattnet och mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp, tillsätt mjölk (späd med lite i taget), tills moset får lämplig konsistens. Tillsätt matfett och kryddor. 

Grönt potatismos
Gör som ovan. Tillsätt därefter rikligt med örtkryddor som till exempel persilja eller gräslök till potatismoset. 

  • 3 msk raps- eller olivolja 
  • 1-2 msk vinäger 
  • 1 msk vatten 
    1-2 tsk dijon senap (vanlig senap går också bra) 
  • ½ tsk salt 
  • 1 krm svartpeppar 

Gör så här: Skala (om färskpotatis används, räcker det att potatisen skrubbas noggrant) och koka potatisen mjuk. Blanda ihop dressingen. Skär potatis, rödlök och tomat i bitar. Blanda tillsammans med kapris och fetaost. Häll över dressingen och blanda försiktigt. Servera med tillbehör som grillat kött eller fisk eller rökt lax alternativt som ensamrätt. Salladen kan serveras ljummen eller kall. 

Ingredienserna i salladen kan varieras efter tyckte och smak. 

Senast uppdaterad: 2022-11-28 23:46