Mustig fiskgryta med rötter

Mustig fiskgryta med rötter och aioli

4 portioner

  • ½ purjolök eller 2 gula lökar
  • 1 msk rapsolja
  • 4-6 potatisar
  • 2-3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri, cirka 50g
  • 1 förpackning hela tomater, ´á 400 g
  • 1-2 dl vatten
  • 1-2 fiskbuljongtärningar
  • 1 lagerblad
  • 400 g vit fiskfilé
  • ½-1 citron
  • 1 tsk salt med jod
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ dl hackad persilja
  • Surdegsbröd
  • Aioli

Gör så här:  Skala och strimla löken eller skiva purjolöken och fräs den i oljan i en gryta. Skala potatis och rotsaker. Skär allt i bitar och låt fräsa
tillsammans med löken. Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning och
lagerblad. Låt grytan koka i 15-20 minuter. Skär fisken i bitar och lägg
dem i grytan. Se till att vätskan täcker fisken. Sjud grytan ytterligare
cirka 5-10 minuter eller tills fisken är färdig.

Smaka av med rivet citronskal, citronsaft, salt och vitpeppar. Strö över
persilja och servera gärna med surdegsbröd och en klick aioli.