Matvanor

Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken att drabbas av eller försämra kroniska sjukdomar. Särskilt tydliga är sambanden för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancersjukdomar.

Vad och hur ofta du äter vissa livsmedel kan ge en indikation på om du har goda matvanor. Konsumtion av grönsaker, rotfrukter, frukt eller bär är friskfaktorer som främjar en god hälsa. Regelbundna matvanor kan bidra till att skapa positiva rutiner och en struktur i vardagen, något som kan vara positivt för ditt välbefinnande och din psykiska hälsa.

Hur du äter är inte bara viktigt för hur du mår, utan även för miljön. Den mat som produceras och konsumeras involverar flera samhällsaktörer och påverkar alla 17 globala hållbarhetsmål. 

Föreläsningar: Sjukhusen i väster möter SIMBA 

På sidan om samverkansprojektet Sjukhusen i väster möter SIMBA kan du ta del av föreläsningar om bland annat mat och hälsa. 

Så kan du få hjälp med dina matvanor 

Här kan du ta del av tips på var du kan få hjälp att äta mer näringsrikt och inspiration till hälsosammare matlagning. 

Matkassen – färdiga recept och tips för bra mat

Med Västra Götalandsregionens satsning Matkassen får du tips på hur du kan tänka när du handlar, en färdig inhandlingslista med näringsrika matvaror och förslag på tio goda, nyttiga och billiga veckomenyer: Matkassen (vgregion.se)

Kostråd 

Ta gärna del av hur man kan äta hälsosamt. 
Kostråden - hitta ditt sätt (Livsmedelsverket) 
Så äter du hälsosamt (1177) 

Hälsosamma och ohälsosamma matvanor 

På vårdgivarwebben VGR finns information och definitioner av hälsosamma och ohälsosamma matvanor och identifiering för risker och rekommendationer: Hälsosamma matvanor (Vårdgivarwebben, Västra Götalandsregionen)  

Hälsosamma matvanor på kort och lång sikt 

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) beskriver matvanor som är hälsosamma båda på kort och lång sikt: Näringsrekommendationer (Livsmedelsverket) 

Livsstilsråd

Sundkurs är en faktabas och inspirationskälla om hur livsstilen kan förbättra vår hälsa: Webbplatsen Sundkurs - webbvägen till en sundare folkhälsa 

Måltidens betydelse 

Temagruppen "Matvanor" inom nätverket "Hälsofrämjande hälso- och sjukvård" verkar för ökad kunskap om måltidens och matens betydelse utifrån ett hälsofrämjande och ett sjukdomsförebyggande perspektiv: Matvanor (Nätverket för hälsofrämjande hälso- och sjukvård)