Svenska som andraspråk 3
VGR Akademin erbjuder en kurs i svenska som andraspråk 3 (SVA 3) till dig som läst svenska C1 i VGR:s regi och önskar söka en utbildning på universitet eller högskola.
SVA 3 eller C1?
För dig som inte gått på gymnasiet i Sverige är betyg i svenska som andraspråk 3 ett krav för att söka kurser eller program på högskola eller universitet. Intyg på C1-nivå godkänns av Socialstyrelsen vid ansökan om legitimation inom hälso- och sjukvårdsyrken men godtas däremot inte vid ansökan till högre studier.
Vem kursen vänder sig till
För dig som exempelvis önskar att söka in till kompletterande utbildning inom ditt legitimationsyrke eller gå en specialistutbildning för sjuksköterskor erbjuder VGR Akademin, i samarbete med Folkhögskoleförvaltningen, en kurs i svenska som andraspråk 3. Kursen vänder sig enbart till dig som tidigare deltagit i våra program PLUS, PLUS Intro eller fått C1-intyg genom en annan kurs i VGR:s regi. Det beror på att SVA 3-kursen bygger vidare på innehållet i våra C1-kurser.
Kursens upplägg
Kursens omfattning är 50% och den pågår under 12 veckor. Kursen hålls av en av VGR Akademins lärare i svenska som andraspråk och undervisningen sker på distans. Kursen består av skriftliga inlämningsuppgifter, diskussion och muntlig redovisning. Du har stor frihet i hur du vill lägga upp dina studier men bör vara medveten om att kursen innebär arbete motsvarande 20 h/vecka. Du kommer att ha ungefär en inlämningsuppgift per vecka. I god tid innan kursstart får du ett kompendium som innehåller de texter och uppgifter som ska genomföras under kursen.
Vår förhoppning är att kunna erbjuda kursen en gång per år, med start i januari.
Kursens innehåll
Undervisningen i svenska som andraspråk 3 ska innehåller följande centrala delar:
- Muntlig framställning av utredande och argumenterande slag för olika mottagare
- Skriftlig framställning av utredande och argumenterande texter av vetenskaplig karaktär
- Svenska språkets ordförråd och struktur i olika kommunikationssituationer
- Läsning av och samtal om texter av olika slag
- Läsning av och samtal om skönlitteratur
- Språklig variation och språkanvändning
Praktisk information
Kursstart: 13 januari 2025
Kursens längd: 12 veckor, avslutas 4 april 2025
Sista ansökningsdag: 8 december 2024
Förkunskapskrav: Intyg på svenska C1 genom VGR-kurs
Antal platser: 25
Kursen är kostnadsfri