Djurvårdare med bredd

Hand som håller upp en ödla

Trivs du bäst nära djur? Yrkesutgången Djurvårdare med bredd är till för dig som vill ha en bred utbildning inom djurvård. Fokus ligger på sällskapsdjur, men du får även lära dig om djurparksdjurens behov och hur de ska skötas.

Du får lära dig hantering och skötsel av djur med fördjupad kunskap om djurens beteende och hälsa, utfodring, avel, och lagar inom djurområdet.

Under utbildningen får du även kunskap om träning samt aktivering och berikning av djur. Träning får våra djur att må bra och underlättar hanteringen av dem; exempelvis kan de lära sig att frivilligt sträcka fram tassen när det är dags för kloklippning. Berikning i burarna, som nya spännande saker att undersöka, ger stimulans åt djuren och är positivt för deras välfärd.

I utbildningen varvar vi teori och praktik i vårt djurhus. Inom avelsområdet får man bland annat lära sig om könsskillnader, hur man parar ihop hane och hona och hur man tar hand om djurungar. Du övar även praktiskt genom att bland annat inreda en avelsbur och välja ut ett föräldrapar. Då vi tränar djuren arbetar vi också med djurhusets djur. Du får exempelvis lära dig att lägga upp en träningsplan i olika steg för att på så sätt kunna nå dina träningsmål.

Utbildningen sker i samarbete med olika APL-platser (arbetsplatsförlagt lärande) där du får både mängdträning och massor av kunskap inom verksamheten.

Du har möjlighet att under utbildningen få intyget ”Tillstånd att bedriva handel med djur avsedda för sällskap och hobby”, vilket är ett stort plus om du vill jobba i en zoobutik efter skolan.

Efter studenten kan du börja arbeta direkt på exempelvis djurhem, minizoo, djurpark, zoobutik, hos djurgrossist eller med kursverksamhet inom sällskapsdjur. Du kan också välja att läsa vidare på högskola eller yrkeshögskola.

Ambassadörerna testar Djurvård

Inriktning: Djurvård
Ansökningskod:
NBDJR-SÖ