APL – Arbetsplatsförlagt lärande

Du som läser Naturbruksprogrammet har alltid minst 15 veckors APL som en del av din utbildning. Under din APL arbetar du på en arbetsplats tillsammans med yrkeskunniga personer och får en chans att bekanta dig med din kommande yrkesroll.

Dina APL-veckor är fördelade på flera olika perioder så att du har APL både
i ettan, tvåan och trean. På så sätt har du chansen att göra framsteg i din yrkesroll och verkligen känna hur dina kunskaper utvecklas från gång till gång.
Din APL är ett ypperligt tillfälle att knyta kontakter och lära känna personer som jobbar med det du vill göra i framtiden. Efter studenten får många av våra elever jobb på sina tidigare APL-platser!

Du har också möjlighet att göra en del av din APL utomlands. Vi samarbetar med Erasmus+ programmet och kan därför erbjuda både elever och personal att uppleva branschen i andra länder. Just nu har vi bland annat samarbeten med APL-värdar i Tyskland.

Så går det till

När det börjar närma sig APL träffas du och din APL-samordnare för att prata om vilken arbetsplats som skulle passa just dig. Ni tar hänsyn till vart du bor, vad du är intresserad av och vad du skulle vilja lära dig mer om. Samordnaren tar sedan kontakt med en lämplig APL-värd och säkerställer att du kan få en lärorik och givande APL där. 

Du får hjälp av en APL-samordnare under hela processen. Både i valet av arbetsplats och utvärdering efteråt. Dessutom stöttar din yrkeslärare dig under pågående APL. Ett par veckor efter att du påbörjat din APL kommer en lärare eller någon annan yrkeskunnig från skolan på besök till din arbetsplats. Då pratar du, läraren och handledaren tillsammans om hur det gått hittills och diskuterar hur du kan fortsätta utvecklas under den tid som är kvar av din APL.