Simulatorcenter

teacher instructs students to drive simulator

Svenljungas Simulatorcenter är en modern anläggning med 11 stycken simulatorer från John Deere, Komatsu, Tenstar, och Vimek. Här får eleverna möjlighet att träna på att köra olika fordon i en säker och kontrollerad miljö.

Flera av simulatorerna är utformade specifikt för körning med skogsmaskin, vilket gör det möjligt för studenter att köra både skördare och skotare. Våra fyra Tenstar-simulatorer är multisimulatorer vilket innebär att det finns många olika fordonstyper i varje simulator. Här finns till exempel traktorer, hjullastare, grävmaskiner, skotare, skördare, skördetröskor, lastbilar, personbilar och teleskoplastare.

Vi började använda simulatorer 2015 och användningen har ökat stadigt sedan dess. Fokus har främst legat på körning i skogsmaskiner, men under läsåret 2022-2023 har körningen ökat även i grävmaskiner och dumpers.

Att köra en fysisk maskin i skogen är definitivt den bästa träningen, men det finns många fördelar med träning i simulator. Det finns ingen inställningstid, du kan börja övningsköra utan att behöva transportera dig till en maskin i skogen, en lärare kan instruera tio elever samtidigt, det är mer kostnadseffektivt, mer miljövänligt och framför allt finns det alltid maskiner tillgängliga att öva på i Simulatorcenter.