Böcker
På den här sidan ser du ett urval av böcker där Dart har varit med och bidragit på något sätt.
Early Detection and Early Intervention in Developmental Motor Disorders
Den här boken beskriver hur man bäst kan upptäcka vilka spädbarn som riskerar att få störningar i sin utveckling och hur man bäst kan sätta in tidiga åtgärder för att förbättra deras livskvalitet.
Gunilla Thunberg och Margret Buchholz från Dart är ansvariga för kapitlet "Environmental Adaptation" som handlar om hur anpassningar i barnets miljö kan möjliggöra självständig aktivitet såsom förflyttning och kommunikation så väl som självbestämmande och delaktighet.
Läs mer om boken hos utgivaren:
Early Detection and Early Intervention in Developmental Motor Disorders
Mijna Hadders-Algre (red) (2021)
Matt - more than words
Föreställ dig att du är instängd i din egen kropp utan möjlighet att röra dig eller tala. 23-åriga Matthew Walker har en grav CP-skada och kan inte styra sina rörelser. Han har hjälp dygnet runt och har aldrig yttrat ett ord. Men en dag upptäcker hans nya assistent Timmy att Matthew kan röra på sin stortå. Har Matt äntligen hittat ett sätt att bryta sig ur sitt ofrivilliga fängelse?
Matt: More Than Words är en berättelse om ett liv som de flesta av oss tar för givet - förmågan att kommunicera.
Eva Holmqvist, som är arbetsterapeut på Dart, har varit sakkunnig och också skrivit förord till den här boken.
Läs mer om boken hos utgivaren:
Matt – more than words (engelska)
Hans M Hirsch (2020)
Everyday Technologies in Healthcare
Boken utforskar hur vardagsteknik ser ut genom livet för att belysa hur betydelsefull den är för att underlätta för båda professionella och patienter inom hälso- och sjukvården.
Margret Buchholz från Dart har skrivit kapitlet "Digital Communication and Social Media for People with Communicative and Cognitive Disabilities". Kapitlet beskriver fjärrkommunikation för personer med kommunikativa och kognitiva funktionsnedsättningar som har begränsad läs- och skrivförmåga.
Läs mer om boken hos utgivaren:
Everyday Technologies in Healthcare
Christopher M. Hayre, Dave J. Müller & Marcia J Scherer (red) (2019)
Arbetsterapi för barn och ungdom
28 ledande experter inom arbetsterapi har bidragit med gedigen kunskap och klinisk erfarenhet av barn och ungdom med funktionsnedsättningar. I boken finns ett tydligt fokus på aktiviteter i barnens vardag men även i förhållande till hälsa, samhälle och transition från barn till vuxenlivet.
Margret Buchholz och Eva Holmqvist från Dart skrivit kapitlet som handlar om kommunikation och Margret Buchholz är medförfattare till kapitlet om kognitivt stöd.
Läs mer om boken hos utgivaren:
Arbetsterapi för barn och ungdom
Ann-Christine Eliasson, Helene Lidström & Marie Peny-Dahlstrand (red) (2016)
Gaze Interaction and Application of Eye Tracking
En bok som utforskar hur ögonstyrning kan användas för kommunikation och omgivningskontroll med särskilt fokus på hjälpmedel.
Margret Buchholz och Eva Holmqvist från Dart har skrivit kapitlet "A model for gaze control assessments and evaluation" som diskuterar förutsättningar, struktur och de viktigaste faktorerna för att få en lyckad bedömning för ögonstyrd teknik.
Läs mer om boken hos utgivaren:
Gaze Interaction and Application of Eye Tracking (engelska)
Päivi Majaranta Hirotaka Aoki, Mick Donegan, Dan Witzner Hansen, John Paulin Hansen, Aulikki Hyrskykari & Kari-Jouko Räihä (2013)
Aktiv med dator - möjligheter för personer med rörelsehinder
Boken presenterar många möjligheter som tekniken erbjuder för att personer med rörelsehinder ska kunna delta i samhällets olika aktiviteter och under livets alla skeenden. Elva arbetsterapeuter har samlat kunskap och goda erfarenheter som växt fram på regionala Data och kommunikationscenter, Datatek och i olika projekt.
Margret Buchholz och Eva Holmqvist från Dart har bidragit till boken.
Ladda hem boken som PDF:
Aktiv med dator - möjligheter för personer med rörelsehinder
Helene Lidström & Gerd Zachrisson (red) (2005)
Bilder för barn och bilder av barn
Denna antologi handlar om barn och bilder, och relationen mellan dem i olika utbildningssammanhang. Författarna ger olika infallsvinklar på hur bilder för barn och av barn kan användas för att utveckla pedagogisk verksamhet.
Gunilla Thunberg och Britt Claesson från Dart har tillsammans med Ebba Almsenius skrivit ett kapitel om bilden som stöd för barn med kommunikativa och språkliga utmaningar. De introducerar läsaren i området Alternativ och Kompletterande Kommunikation och ger med utgångspunkt från tre fallbeskrivningar en levande och konkret beskrivning av hur bilder används för att stödja kommunikation och för att möjliggöra och underlätta lärande i förskola, grundskola och anpassad grundskola.