Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rätten att kommunicera

Det är en grundläggande mänsklig rättighet att kommunicera. Alla människor kan kommunicera på något sätt. Personer som har svårt att göra sig förstådda och/eller har svårt att förstå har rätt att få hjälpmedel för att underlätta kommunikationen med andra.

Den amerikanska logopedföreningen ASHA har tagit fram ett dokument som sammanfattar alla rättigheter som har att göra med kommunikation. Dokumentet har också gjorts med bildstöd. Dart har gjort en svensk översättning av detta dokument (uppdaterad 2022). Dokumentet har också blivit översatt till arabiska av Yomna Mansour. Skriv gärna ut och sätt upp i er verksamhet! 

Ladda hem "Rätten att kommunicera" med text på svenska

Ladda hem "Communication Bill of Rights" med text på engelska

Ladda hem "Rätten att kommunicera" med text på arabiska

På Infoteket om funktionshinder i Uppsala har man gjort en film som utgår från vår översättning av detta dokument.

Två viktiga konventioner

Rätten till kommunikation grundar sig i två viktiga konventioner. 

Barnkonventionen garanterar alla barns rätt till inflytande, information, lika värde och att må bra. För att alla barn ska kunna vara med, känna delaktighet och få information är det viktigt att kommunikationen är tillgänglig.

FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning antogs av Sverige 2009. Konventionen slår bland annat fast att alla har rätt att få uttrycka sin åsikt och att kunna få tillgång till förståelig information. I artikel 2 finns definitioner för vad konventionen menar med kommunikation och språk. Detta är en viktig grundval för hur vi på Dart bland annat har arbetat med det vi kallar KomHIT-modellen - det vill säga att det ska finnas informations- och kommunikationsmaterial som är tillgängligt för barn med funktionsnedsättning inom sjukvård och tandvård.

Ladda hem "Barnkonventionen" - ett symbolstöd till samtliga artiklar. Symbolstödet är gjort med Widgit-symboler av instagramkontot @visuellt_stod

I filmen berättar Gunilla Thunberg, fil dr. på Dart, om hur rätten till kommunikation står med i lagen.

Senast uppdaterad: 2022-05-19 16:24