Medicinska riktlinjer och rutiner
Här hittar du kunskapsstöd i form av medicinska riktlinjer och rutiner.
På Vårdgivarwebben finns information för dig som är vårdgivare i Västra Götaland och för dig som samarbetar med VGR i vårdfrågor.
Här nedan hittar du länkar till några av de mest välbesökta sidorna samt till sidor inom nya ämnen på Vårdgivarwebben.
Asylsökande och personer utan tillstånd
1177 stöd- och behandlingsplattform
Den 14:e maj kommer funktionen Gruppsamtal finnas tillgänglig för alla vårdenheter.
Smittskydd Västra Götaland har skickat ut en enkät till ett slumpmässigt urval av de som bor i Västra Götaland och som är 65 år och äldre, för att undersöka hur många som valt att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Resultaten för 2024-2025 visar på en bra genomförd vaccinationsinsats.
Regionstyrelsen har tagit beslut om att VGR:s medarbetare som är kvinnor, ickebinära eller transmän med livmoderhalsen kvar och är födda 1994-1999 ska kunna vaccinera sig mot humant papillomvirus (HPV) på arbetstid.
I veckan kommer en ny VGR bakgrundsbild finnas tillgänglig för alla medarbetare i möten där video används.
En ny utbildning ger dig som medarbetare inom hälso-, sjuk- och tandvård grundläggande kunskap om sexuella övergrepp. Du lär dig att känna igen tecken och symtom, förstå hälsokonsekvenser och hur du kan prata med patienten.
Tidigare har mötestypen Videomöte haft ett deltagarkort där det tydligt syns vilka som är mötesdeltagare. Detta kommer med vecka 18 releasen finnas på samtliga mötestyper.
Registrering av givna doser mot covid-19 ska ske skyndsamt till NVR, senast inom 7 dagar från vaccinationstillfället. Vaccinationsdagen ska alltid anges vid registrering.
Studien för att utrota livmoderhalscancer genom HPV vaccination och självprovtagning för kvinnor födda 1994–1999 går nu in i slutspurten. Hela 61,6 procent av målgruppen i Västra Götaland har hunnit vaccinera sig och vi vill skicka ett stort tack till er alla som har utfört vaccinationerna!
Nu kan du remittera patienter till en nyöppnad mottagning för sexuella övergrepp.
Sepsis, även kallat blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som uppstår när kroppens svar på en infektion blir för starkt eller felaktigt. Detta kan leda till att organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna blir skadade och inte fungerar som de ska. I vissa fall kan sepsis leda till så allvarliga skador på extremiteter att amputation blir nödvändig för att rädda patientens liv. Sepsis kan utvecklas snabbt och kräver omedelbar vård.