Grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa

4 portioner

  • ½ gul lök
  • 1–2 klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 påse (600 g) frysta gröna ärtor
  • 1 ½ dl mjölk
  • Svartpeppar
  • Salt med jod
  • 4 skivor fullkornsbröd
  • Hummus (som pålägg till brödet)

Gör så här: Hacka eller riv på rivjärn gul lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i rapsolja 2-3 minuter eller tills det mjuknar. Löken ska ej få färg. Häll i vatten, buljongtärningar och ärtor, låt koka i 5-8 minuter.

Mixa soppan grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät). Ställ
tillbaka kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten.

Servera ärtsoppan med fullkornsbröd och hummus.